Tadej Pogacar (22): “Muur van Hoei is zwaarste aankomst die ik al gedaan heb”

© LaPresse

Overal waar Tadej Pogacar aan de start staat, rijdt hij om te winnen. Ook deze week in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Een grote eendagswedstrijd ontbreekt voorlopig op zijn palmares: “Die zijn helemaal anders dan rittenkoersen, maar hopelijk kan ik winnen.”

Jan-Pieter de Vlieger

“Is je leven veranderd sinds de overwinning in de Tour?” Tadej Pogacar krijgt de vraag op elke Zoomsessie die hij doet en het antwoord is steeds hetzelfde: “Meer mediaverplichtingen.” Vanmiddag voegde hij ook nog toe: “En misschien een beetje meer respect in het peloton.”

Praten met de pers daar heeft hij een broertje aan dood. De sessies met de internationale media duurde gisteren elf minuten. Wat u moet onthouden is dat hij zin heeft in de Waalse klassiekers: “Het worden open en fantastische koersen, met een heel breed deelnemersveld.”

Tweeëntwintig koersen heeft Pogacar op zijn tweeëntwintigste al gewonnen, maar daar zitten voorlopig geen eendagswedstrijden tussen. Twee nationale titels in het tijdrijden, maar daarnaast louter eind- en ritzeges in het rondewerk.

 

 ©  ISOPIX

“Maar ik houd van eendagswedstrijden”, verzekert Pogacar. “Of het nu de Ardennen zijn of Italië, het zijn koersen die een heel andere dynamiek hebben dan rittenkoersen. Dat breekt voor mij het ritme.”

Het lijkt een kwestie van tijd voor Pogacar ook uitblinkt in klassiekers: vorig jaar eindigde hij al derde in Luik-Bastenaken-Luik, dit seizoen was er een zevende plaats in Strade Bianche. De Waalse Pijl lijkt een moeilijker verhaal: achttiende bij zijn eerste deelname in 2019, vorig jaar eindigde hij negende. De steile Muur van Hoei lijkt nochtans op zijn lijf geschreven: “Maar het is één van de zwaarste aankomst die ik ooit al gedaan heb”, zegt Pogacar. “Je hebt nog races die eindigen op een steile klim, maar een koers als de Waalse Pijl ben ik nog nergens anders tegen gekomen.”

Net als in de voorbije Ronde van het Baskenland moet Pogacar in de Ardennen afrekenen met Jumbo-Visma en zijn landgenoot Primoz Roglic in he t bijzonder. “Maar die koersen worden heel anders dan het Baskenland”, zegt Pogacar. “Daar waren ze heel sterk en nu zijn ze opnieuw een ploeg om in de gaten te houden, maar er zijn meer ploegen dan alleen Jumbo-Visma. Zoals er ook niet alleen Primoz Roglic is.”

Pogacar zit dit seizoen al aan eenentwintig wedstrijddagen, meer dan de andere Tourfavorieten. Anders dan de concurrenten rijdt hij ook nooit ‘als voorbereiding’. In elke koers die Pogacar de voorbije twee jaar is gestart, deed hij mee om te winnen. Met de UAE Tour als eerste grote afspraak van het seizoen – de thuisrace van zijn sponsor – moet hij steeds in februari al klaar zijn. “Soms is het uitputtend om van bij de eerste race in vorm te moeten zijn”, zo geeft hij aan. “Maar ik denk dat het vol te houden is. Het komt er op aan om tussen de races goed te herstellen.”

Kopman voor de Ardennen wilde Pogacar zichzelf niet noemen. Hij verwijst naar Davide Formolo die uit hoogtestage komt en Marc Hirschi, vorig jaar winnaar in de Waalse Pijl. “Marc wordt sterker en sterker”, zegt Pogacar. “Het staat vast dat we in de Ardennen een hele sterke ploeg hebben.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten