Heropflakkering geweld in Noord-Ierland. Bom ontdekt onder wagen Noord-Ierse politieagente

Bron © BELGA

Foto: AFP

In Dungiven in Noord-Ierland is een explosief ontdekt onder de wagen van een politieagente. De laatste weken is de spanning tussen republikeinse aanhangers van een hereniging met Ierland en unionisten die een nauwe band met het Verenigd Koninkrijk nastreven opnieuw opgeflakkerd.

De Noord-Ierse premier Arlene Forster schreef op Twitter dat de politievrouw “het doelwit van terroristen” vormde. De topvrouw van de unionistische DUP veroordeelde de poging tot aanslag scherp. “We laten ons niet opnieuw meeslepen in de val van bommen en kogels”, klonk het.

Noord-Ierland vormde gedurende drie decennia het toneel voor een bitse strijd tussen republikeinse aanhangers van een hereniging met Ierland en unionisten die een nauwe band met het Verenigd Koninkrijk nastreven. Die periode, die bekendstaat als “The Troubles”, kwam in 1998 officieel tot een einde toen het Goede Vrijdagakkoord werd ondertekend.

Heropflakkering spanningen

De laatste weken is de spanning tussen beide kampen echter opnieuw opgeflakkerd. Volgens unionisten zet het brexitakkoord namelijk de verbondenheid met het Verenigd Koninkrijk op losse schroeven. Bij de rellen raakten 88 agenten gewond. Na het overlijden van de Britse prins Philip werd het opnieuw rustiger, maar maandagavond kwam het in het oosten van Belfast opnieuw tot confrontaties tussen unionisten en de politie.

AANGERADEN