Wereldkampioen Julian Alaphilippe loopt niet over van vertrouwen voor Waalse Pijl: “Ik weet niet of ik de benen zal hebben”

 ©  BELGA

Vier keer stond Julian Alaphilippe aan de start van de Waalse Pijl. Twee keer won hij, twee keer werd hij tweede. Maar of er een vijfde podiumplaats zit aan te komen, laat staan een zege? De wereldkampioen lijkt niet overtuigd van zijn eigen vormpeil.

Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK. Mauri Vansevenant hoopt op beschermde rol: “Ik ben niet het meest explosieve type”

Vier keer stond Julian Alaphilippe aan de start van de Waalse Pijl. Twee keer won hij, twee keer werd hij tweede. Maar of er een vijfde podiumplaats zit aan te komen, laat staan een zege? De wereldkampioen lijkt niet overtuigd van zijn eigen vormpeil.

Alaphilippe finishte zondag weliswaar zesde maar slaagde er niet in zijn stempel te drukken op de wedstrijd. “Over mijn Amstel ben ik niet ontgoocheld”, sprak Alaphilippe. “Ik heb gevochten voor wat ik waard was.”

Net daar wrong het schoentje. Dat ‘vechten voor wat hij waard was’ bleek niet te volstaan. Alaphilippe moest in de cruciale fase Pidcock en co laten rijden. “Wat er op wijst dat zij beter waren. Conditioneel zit ik niet op mijn topniveau, als gevolg van een anders ingedeeld voorjaar waarbij ik ook goed wilde zijn voor de Vlaamse wedstrijden. Ik ben dus niet in de conditie die ik had toen ik hier voor de laatste keer won (2019, red). Het merendeel van de concurrenten komt uit de Ronde van het Baskenland. Ik heb er alles aan gedaan om zo goed mogelijk te zijn en op papier is dit de wedstrijd die mij het best ligt, ik stond altijd op het podium. Maar deze finale is zo zwaar. Je moet echt op je best zijn en ik weet niet of ik die benen zal hebben.”

Vansevenant beschermd

Alaphilippe rekent in de finale eens te meer op de 21-jarige Mauri Vansevenant. “Hij heeft alle mooie dingen laten zien”, aldus de Fransman. “We hebben nog geen bespreking gehad maar ik ben er zeker van dat hij een beschermde rol zal krijgen en dat hij gereserveerd zal worden voor de finale. Hij liet vorig jaar al zien dat hij de finale aankan. Veel zal afhangen van het tactisch plan maar ik hoop dat hij in mijn buurt is in de slotkilometer. Het wordt een open race, denk ik. Vraag me niet om er één specifieke naam uit te pikken, er zijn gewoon heel wat renners die deze wedstrijd kunnen winnen. Sommige teams staan met meerdere kopmannen aan de start. Het is dus best mogelijk dat de wedstrijd al vroeg wordt opengebroken. Aan ons om het juiste scenario te voorspellen.”

Doorbraak

De Muur van Hoei heeft een speciale betekenis voor Alaphilippe. Het is hier dat hij zijn eerste grote zeges boekte. “Deze aankomst maakt deel uit van de wielergeschiedenis”, klinkt het. “Lastig, mythisch, moeilijk te lezen ook. Je moet je inspanning doseren, de plaatsing is eveneens doorslaggevend. Uiteraard kom ik hier graag. Aan mijn motivatie zal het niet liggen.”

Aangeboden door onze partners