Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels: “Mogelijk leeftijdsbeperking voor J&J-vaccin”

Volgens vaccinoloog Isabel Leroux-Roels is het mogelijk dat de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie de komende dagen een leeftijdsgrens zullen bepalen voor de toediening van het vaccin van Johnson & Johnson. Dat deden ze eerder al voor het AstraZenecavaccin. Bij dat vaccin zijn gelijkaardige bijwerkingen gemeld en het wordt voorlopig enkel toegediend aan mensen van 56 en ouder. Maar het is aan de politiek om daar over te beslissen.

“De gevallen die vastgesteld werden na de toediening van Johnson & Johnson deden zich ook voor bij mensen jonger dan 50. We moeten die cijfers nog eens allemaal bekijken, maar het is mogelijk dat we een analoog advies gaan geven als bij AstraZeneca. Al moeten we het overleg afwachten”, zei Leroux-Roels in Terzake.

“Er zijn acht gevallen gemeld in de VS. We moeten natuurlijk voorzichtig zijn om op basis van zo’n klein aantal sterke conclusies te trekken. We hanteren in deze fase het voorzichtigheidsprincipe en intussen wachten we een bijkomende analyse af van het EMA waarin men de risico-baten-verhouding gaat bekijken per leeftijdsgroep. Dat zal ons wellicht toelaten om een fijner advies te kunnen geven.”

Leroux-Roels is wel blij dat het Europees Geneesmiddelenagentschap groen licht gaf voor het J&J-vaccin. “De voordelen van vaccinatie wegen zwaar door op het risico dat zeer uitzonderlijk isWe spreken hier over een risico van 1 op 1 miljoen, op basis van de cijfers die we nu hebben.”

Door thv
AANGERADEN