Familie van George Floyd: “We kunnen eindelijk weer ademen”

Broer Philonise Floyd, advocaat Ben Crump en burgerrechtenactivist Al Sharpton na de uitspraak. Foto: AFP

De familie van George Floyd heeft eindelijk “pijnlijk verdiende gerechtigheid” gekregen, nu ex-agent Derek Chauvin over heel de lijn schuldig bevonden werd aan de dood van de zwarte Amerikaan. Op een persconferentie zeiden zijn broers dat ze “eindelijk weer kunnen ademen”.

Familie van George Floyd: “We kunnen eindelijk weer ademen”
Gianna Floyd, dochter van George. Foto: AFP

Na de bekendmaking van het vonnis volgde meteen een persconferentie van de familie aan de pers. Toen die de zaal binnenkwamen, scandeerde ze “Say his name, George Floyd”. Onder andere het zesjarige dochtertje van Floyd, Gianna, was van de partij.

Daarna nam de advocaat van de familie het woord. “De familie en de gemeenschap hier in Minneapolis hebben een pijnlijk verdiende gerechtigheid gekregen. Maar het vonnis reikt veel verder dan Minneapolis en heeft belangrijke gevolgen voor het land en zelfs de wereld. Gerechtigheid voor Zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika.”

De zaak is een “keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis” wat betreft verantwoording voor de politiediensten, klonk het nog. Het vonnis is een “duidelijk signaal” en de familie hoopt dat de boodschap in elke stad en staat duidelijk aangekomen is. “Maar het eindigt hier niet.” De drie andere agenten betrokken bij de noodlottige arrestatie moeten ook verantwoording afleggen voor hun daden, klinkt het.

Op de persconferentie kwamen ook de broers van Floyd aan het woord. “We kunnen weer ademen”, zei een huilende Philonise. “Gerechtigheid voor George betekent vrijheid voor iedereen. We moeten begrijpen dat we ons leven lang zullen moeten opkomen voor onze rechten. We moeten protesteren, want het lijkt alsof dit een nooit eindigende cyclus is. Ik vecht niet meer alleen voor George, maar voor heel de wereld.”

“Ik ga hem missen, maar ik weet dat hij nu in de geschiedenisboeken staat”, voegde zijn broer Terrence eraan toe. “Wat een dag om een Floyd te zijn.” De advocaat van de familie, Chris Stewart, zei dat de broers tranen van geluk gehuild hadden na de uitspraak.

De familie van Floyd bekeek de uitspraak samen:

LEES OOK. “Gerechtigheid!”: vreugdetaferelen barsten los na schuldigverklaring van agent die George Floyd doodde

Vriendin: “Belangrijke dag voor de wereld”

De vriendin van het slachtoffer, Courteney Ross, verklaarde aan journalisten dat ze nooit getwijfeld heeft dat Chauvin veroordeeld zou worden. “Dit is een belangrijke dag voor de wereld.” Het vonnis zal er volgens haar voor zorgen dat andere zaken van vrienden of mensen die een geliefde verloren hebben, heropend zullen worden. “Hij veranderde mijn wereld. Hij veranderde de wereld. Hij veranderde iedereen.”

Door jvh, gjs
AANGERADEN