Na nieuwe reeks coronabesmettingen: Gentse gevangenis gaat in lockdown

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

De Gentse gevangenis gaat vanaf woensdag in lockdown. Dat werd beslist na een spoedoverleg en wordt bevestigd door het gevangeniswezen. “Uit de nieuwe testing van maandag bleek namelijk dat 33 gevangen besmet waren met het coronavirus”, zegt Valérie Callebaut.

Na een nieuwe reeks coronabesmettingen dit weekend, in totaal waren toen negen gedetineerden en dertien personeelsleden besmet, werden maandag alle gedetineerden, 367 mannen en 47 vrouwen, getest door een testbus van het UZ Gent. Ook de personeelsleden werden getest.

Woensdag bleek uit de resultaten dat het coronavirus verder aanwakkerde in de gevangenis. “In totaal zijn drieëndertig gevangenen besmet het virus. Wat het personeel betreft zijn er geen nieuwe besmettingen”, zegt Valérie Callebaut van het Gevangeniswezen.

LEES OOK. Meer dan 400 gedetineerden van Gents gevangenis getest na nieuwe coronabesmetting

26 april nieuwe testing

“Na een spoedoverleg werd daarop beslist om met onmiddellijke ingang een lockdown in te voeren”, zegt Callebaut. “De volgende testing staat gepland op maandag 26 april en na ontvangst van de nieuwe testresultaten vindt een nieuwe evaluatie plaats.”

Vorige week werd cipier Valerie Decoorne (35) levenloos aangetroffen in haar woning aan het Sint-Pietersstation. Tijdens een corona-uitbraak in gevangenis raakte ze besmet met het coronavirus. Haar overlijden lokte heel wat reacties uit en vakbond ACOD ijverde voor een prioritaire vaccinatie.

LEES OOK. Dood aangetroffen in bed door haar moeder: cipier Valerie (35) overleden nadat ze corona had opgelopen in gevangenis

Door Simon Dekaezemaker
AANGERADEN