Anna van der Breggen doet het opnieuw: wereldkampioene wint Waalse Pijl voor de zevende (!) keer op rij

 ©  AP

De Nederlandse Anna van der Breggen (SD Worx) heeft woensdag voor de zevende keer op rij de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen, een eendagskoers voor de WorldTour. Na een wedstrijd van 130 kilometer hield ze bovenop de Muur van Hoei de Poolse Kasia Niewiadoma (Canyon Sram) en de Italiaanse Elisa Longo Borghini (Trek Segafredo) af.

Sam Varewyck, Vincent Van Genechten

Wint de afscheidnemende wereldkampioene Anna van der Breggen haar zevende Waalse Pijl op rij of niet: het was de hamvraag voor de 24e editie. Haar ploegmaats van SD Worx namen in het laatste wedstrijduur de wedstrijd in handen in de achtervolging op vluchters Lucinda Brand, Elise Chabbey en Anna Henderson. De drie werden twintig kilometer voor de aankomst gegrepen op de Côte d’Ereffe. Het sein voor een nieuwe aanval, van Amerikaans kampioene Ruth Winder.

Europees kampioene Annemiek van Vleuten deed het achtervolgend pelotonnetje ontploffen op de laatste klim voor de Muur van Hoei, de Chemin des Gueuses. Vijfvoudig winnares Marianne Vos was één van de slachtoffers, maar Winder weerstond aanvankelijk de druk. De winnares van de Brabantse Pijl begon met een kleine voorsprong aan de beklimming van de Muur. In de achtervolging offerde Demi Vollering, het nummer 3 van vorig jaar, haar eigen kansen helemaal op in dienst van ploeggenote Van der Breggen.

Op de razendsteile slothelling ging Van der Breggen al vroeg naar de leiding van de elitegroep, op en over Winder. Op de steilste stroken kwam Kasia Niewiadoma als enige langszij, maar de Poolse had geen antwoord toen de wereldkampioene in de laatste hectometers haar ultieme versnelling inzette. Van der Breggen haalde het op de streep met duidelijke voorsprong voor Niewiadoma, Longo Borghini, Van Vleuten, Mavi Garcia.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er finishten geen Belgische vrouwen in de top tien. Lotte Kopecky en Jolien D’hoore kwamen zoals gepland niet aan het vertrek.

Uitslag:

1. Anna van der Breggen in 3:28:27

2. Kasia Niewiadoma z.t.

3. Elisa Longo Borghini

4. Annemiek van Vleuten

5. Mavi Garcia

“Dit was misschien wel de lastigste van allemaal”

Anna van der Breggen heeft haar zevende overwinning op rij beet in de Waalse Pijl. “En dit was misschien wel de lastigste van allemaal”, gaf ze na afloop toe. “Het viel nooit stil in de koers en we reden steeds achter de feiten aan. Gelukkig kon ik alsnog winnen.”

SD Worx domineerde de wedstrijd niet en toen Ruth Winder op het eind een stevige bonus bij elkaar had gefietst, moest ploegmate en schaduwfavoriete Demi Vollering aan de bak om het gat te dichten zodat het alsnog tot een sprint zou komen op de Muur van Hoei. “En gelukkig slaagde ze daar in”, aldus de wereldkampioene. “Onderweg hadden we beslist dat we mijn kaart gingen trekken omdat ik me goed voelde, beter dan in de Amstel Gold Race, maar dat Demi zich opoffert voor mij vind ik wel knap. Ze gaf zelf aan dat ze geen al te beste benen had en mij meer kansen gaf om te winnen. Dat is fijn om horen, maar toen moest ik het wel nog afmaken.”

“We hadden de wedstrijd niet onder controle, maar gelukkig kwam het nog goed op het eind. En toen kwam het neer op de slotklim. Niewiadoma en ik reden lange tijd naast elkaar. Dat was nog niet echt sprinten, maar een hoog tempo bergop rijden. Je mag jezelf niet te vroeg opblazen, je moet lang genoeg wachten. Toen ze aanzette ging ze even voorbij, maar ik had nog iets in de tank, ik wist hoe lang ik die inspanning kon volhouden en zette op tijd aan. Ik kon haar nog voorbij en pak mijn zevende zege. Dat is toch wel speciaal, om het na zo’n lastige koers, met zo veel aanvallen alsnog af te maken en dat in mijn laatste deelname.”

“Of ze de Muur nu naar mij moeten vernoemen? Neen, dat hoeft voor totaal niet. Hiervoor had Marianne Vos het record, nu win ik zeven keer, misschien komt er nog iemand na mij die nog meer wint. Laat het maar de Muur van Hoei blijven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten