Duitsland schuift 4 juli naar voren voor terugtrekking uit Afghanistan

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Duitsland wil vanaf 4 juli zijn troepen uit Afghanistan terugtrekken. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie woensdag bevestigd. De Verenigde Staten kondigden eerder aan Afghanistan op 11 september te willen verlaten.

“Momenteel is de gedachte om de wachttijd te verkorten. Er wordt gemikt op 4 juli als terugtrekkingsdatum”, aldus de woordvoerder die er wel aan toevoegde dat de finale beslissing bij de NAVO ligt. “Er rest ons momenteel een moeilijke logistieke operatie, maar we waren daar op voorbereid”, klinkt het nog.

De NAVO-alliantie kondigde vorige week woensdag aan vanaf 1 mei te willen beginnen met de terugtrekking van haar troepen. De volledige operatie zou “in de loop van enkele maanden” moeten afgelopen zijn. De beslissing van de NAVO kwam er nadat Amerikaans president Joe Biden had aangekondigd dat hij de Amerikaanse troepen op 11 september, de twintigste verjaardag van de terreuraanslagen, terug zal trekken. Volgens Biden hebben de Verenigde Staten hun missie volbracht. Hij drong er bij de taliban op aan om zich te huden aan hun belofte om de VS niet langer te bedreigen.

Duitsland maakt samen met 35 andere NAVO-landen en partners deel uit van de opertaie Resolute Support.

AANGERADEN