Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2021: Kruipt Alaphilippe uit zijn schulp of walst Roglic over alles en iedereen?

 

 ©  BELGA

Zondag is het zover: de 107e editie van Luik-Bastenaken-Luik. La Doyenne wordt beschouwd als het monument van de punchers, met een zeer heuvelachtig parcours en vooral mythische beklimmingen, zoals de Côte de la Redoute. De wankele finale van de editie 2020 staat nog steeds in ieders geheugen gegrift. Toen stak Julian Alaphilippe zijn handen te vroeg in de lucht. De Fransman moest na een tumultueuze sprint met lede ogen toekijken hoe ene Primož Roglič hem op de streep alsnog voorbij stak. Doet hij dit jaar beter?

Wouter van Biezen

PRAKTISCH:

Start: zondag 25 april 2021 om 10 uur op de Place St-Lambert in Luik

Afstand: 259,1 km

Aankomst: omstreeks 16u54 op de Quai des Ardennes in Luik

Belangrijkste passages: Col de Stockeu (14u50), Côte de la Redoute (16u00) en Côte de la Roche-aux-Faucons (16u30)

Te volgen op: de koers is zoals altijd van start tot finish te volgen op sportwereld.be. Op televisie kan u vanaf 13.25 uur terecht bij Eurosport, vanaf 14.25 uur begint de uitzending op één. Op Canvas en Eurosport kan u de vrouwenwedstrijd volgen vanaf 11.20 uur.

Het parcours: 11 beklimmingen met beslissing op Côte de la Roche-aux-Faucons

La Doyenne, de oudste van de klassiekers, sluit de Ardennenklassiekers af met een uitputtingsslag over 259,1 km en 11 geklasseerde beklimmingen in het glooiende heuvellandschap in het Oosten van ons land. Met bekende scherprechters als Côte de Wanne, Côte de Stockeu, Col du Rosier, La Redoute en de beslissende Côte de la Roche-aux-Faucons staat er de renners een ware uitputtingsslag te wachten.

De kopgroep vorig jaar op de Côte de la Roche-aux-Faucons.  

De kopgroep vorig jaar op de Côte de la Roche-aux-Faucons.  ©  PRESSE SPORTS

De Côte de la Roche-aux-Faucons zal ook dit jaar waarschijnlijk het lanceerplatform voor de aanvallers zijn. Op deze klim kon vorig jaar een kleine koninklijke groep wegrijden om te strijden om de overwinning. De heuvel ligt op iets meer dan 13 km van de finish en is bijzonder zwaar: 1,3 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,3%. Nadien volgt een afdaling van 9 kilometer naar Luik, waar het ofwel een sprint wordt of we een solorijder over de streep zien komen.

Het weer: aangenaam koersweertje

Het weer kan ook een belangrijke impact hebben. Als we winderige en natte omstandigheden zien, is de kans groter dat we een solowinnaar krijgen, zoals Jakob Fuglsang in 2019 bewees. Voorlopig ziet het er nog goed uit wat de weersverwachtingen betreft. Zondag belooft het vrij zonnig te worden met maxima tot 15 graden. De wind blijft overwegend matig uit noordoostelijke richting waaien.

 

 ©  AP

De favorieten: kan Alaphilippe verrassen?

De wereldkampioen zal uit zijn pijp moeten komen, want de concurrentie zal zwaar zijn. De meeste favorieten voor de Ardennenklassiekers hebben gekozen voor de lastige Ronde van het Baskenland, die een betere voorbereiding zou kunnen zijn dan de Ronde van Vlaanderen. De uittredende winnaar van La Doyenne Primož Roglič zal uiteraard hoog worden aangeslagen. Met zijn eindzege in de Ronde van het Baskenland kon hij de teleurstelling van Parijs-Nice uitwissen. Tadej Pogačar, die sinds het begin van het seizoen een topper is, toonde zijn kwaliteiten in het type van de inspanningen van Luik met zijn overwinning in de derde etappe van het Baskenland. Al is het op dit moment niet zeker of de Sloveen zal meerijden vanwege de coronabesmettingen die Team UAE Emirates uit de Waalse Pijl hield.

Ook ploeggenoot Marc Hirschi weet door dezelfde reden niet of hij aan de start zal verschijnen. De Zwitser gaf tot hiertoe geen al te beste indruk. Hij heeft slechts dertien koersdagen achter de rug, met de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland, en in deze twee koersen heeft hij niet echt kunnen schitteren. Onder de outsiders zijn Michael Woods, Jakob Fugslang en de Fransman Benoît Cosnefroy, die vorig jaar tweede eindigde in de Waalse Pijl. Wat de laatste betreft, zijn vorm is nog steeds twijfelachtig vanwege een knieblessure die hem in het begin van het seizoen parten heeft gespeeld. Toch kon hij zich geruststellen met een mooie achtste plaats in de Brabantse Pijl.

 

 ©  BELGA

Twee andere leden van het ‘magische trio’ van dit seizoen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, zullen niet aanwezig zijn in Luik. Van Aert sloot zijn klassieke seizoen vorige zondag af met de Amstel Gold Race, nadat hij een week eerder tweede werd in de Brabantse Pijl. Wat Van der Poel betreft, zijn eerste deel van het seizoen zit erop. Hij zal zich nu op de mountainbike voorbereiden op de Olympische Spelen en de Tour de France.

Zo was het vorig jaar: Alaphilippe juicht te vroeg

In 2020 werd de wedstrijd eind oktober gehouden, nadat hij was uitgesteld vanwege de coronapandemie. Wereldkampioen Julian Alaphilippe brak de finale open op de slotklim. Hij werd gevolgd door Primož Roglič, Tadej Pogačar en Marc Hirschi.

De vier renners werkten samen maar hadden nog steeds een kleine marge op de achtervolgende groep. Matej Mohoric viel aan om de oversteek te maken en leidde de sprint in. Alaphilippe reed zich een weg door de groep en vierde wat hij dacht dat zijn overwinning was. Roglič reed door en zette hem op de streep voor schut. De jury degradeerde de Fransman later wegens onregelmatigheden in de sprint naar de vijfde plaats, met Hirschi en Pogacar als renners op het podium achter Roglič.

Uitslag 2020

1. Primoz Roglic (Slo) 6u32’02”

2. Marc Hirschi (Zwi)

3. Tadej Pogacar (Slo)

4. Matej Mohoric (Slo)

5. Julian Alaphilippe (Fra)

6. Mathieu van der Poel (Ned) + 14”

7. Michael Woods (Can)

8. TIESJ BENOOT

9. Warren Barguil (Fra)

10. Michal Kwiatkowski (Pol)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten