Roglic erkent zijn meerdere, Alaphilippe is opgelucht: “Deze keer gelukkig pas gejuicht na de streep”

 ©  BELGA

Julian Alaphilippe heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. “Deze overwinning doet deugd, ik had mezelf de nodige druk opgelegd”, aldus de Fransman van Deceuninck Quick-Step.

Yanko Beeckman

“Ik heb dit seizoen nog niet veel gewonnen, dus ik had mezelf wel wat druk opgelegd. Het moest dus hier gebeuren. Het deed deugd om mijn armen nog eens in de lucht te kunnen steken, zeker na een zware koers als de Waalse Pijl. Deze keer heb ik mijn armen pas in de lucht gestoken na de finish. Mijn handen leken wel met plakband vastgeplakt aan mijn stuur”, lachte de Fransman.

“We wilden het hier goed doen vandaag. De ploeg heeft hard gewerkt en gaf me heel veel vertrouwen. Ik wist op het einde was ik moest doen. Ik zat goed geplaatst dankzij Honoré, die me goed afgezet heeft voorin. Ik heb de laatste passage op de Muur kunnen aanvatten in een goeie positie. Ik wist dat het met Roglic niet makkelijk zou worden, maar gelukkig is het gelukt. Het is eens zo mooi dat ik hier kan winnen in de wereldkampioenentrui.”

 ©  BELGA

Roglic: “Julian was gewoon de sterkste”

De kopman van Jumbo-Visma was tevreden met de tweede plaats. “Hij verdient het om te winnen. Het is een hele zware slotklim. Ik was daar en ik dacht: waarom niet. Als de benen beter waren, had ik zeker gewonnen. Maar Julian was beter vandaag. Ik was niet verrast dat hij me remonteerde. Alaphilippe heeft hier al gewonnen. Ik heb mijn best gedaan, maar hij was de sterkste. De Muur is een mooie klim en de Waalse Pijl een mooie koers. Ik ging vrij vroeg aan en wilde anticiperen op de sprint, omdat ik niet ingesloten wilde zitten. Maar misschien ben ik iets te vroeg gegaan, of te laat. Op het einde is het altijd zwaar. Ik ben blij met het niveau dat ik vandaag heb gehaald. Het is zeker een goed teken voor Luik op zondag.”

Valverde vloekt na derde plaats: “Ik zat niet goed geplaatst op de klim”

Geen zege voor Alejandro Valverde woensdag in de Waalse Pijl, wel een derde plaats voor de Spanjaard van Movistar. “Het is mijn eigen schuld”, sprak hij na afloop. “Ik zat niet goed geplaatst op de Muur.”

“Mijn team leverde nochtans goed werk”, sprak hij lovend. “Maar op die Muur is het echt lastig, zijn er veel aanvallen en ik zat slecht geplaatst aan de voet van de klim. Dat is mijn schuld en daarna moest ik nog veel plaatsen opschuiven (hij raakte zelfs even het voetpad, red.). Dat kostte krachten en die kom ik te kort in de sprint. Op die Muur draait alles om positionering en timing en dat eerste liep niet goed vandaag.”

 ©  EPA-EFE

“Anderzijds ben ik wel tevreden met het podium en heel blij met mijn conditie”, ging hij verder. “Het liep al goed in Catalonië en het draait nog altijd goed. Of dit mijn laatste Waalse Pijl was? Dat weet ik nu nog niet. Wat telt is vandaag. De conditie is in orde en dat belooft voor zondag in Luik Bastenaken-Luik.” Valverde won La Doyenne in 2006, 2008, 2015 en 2017. In de Waalse Pijl zegevierde hij vijf keer (2006, 2014, 2015, 2016 en 2017).

Aangeboden door onze partners