VTM 2 volgt met ‘Lady bouwers’ nu ook vrouwen op de werf

Na vrouwelijke truckchauffeurs brengt VTM 2 vanaf mei het reilen en zeilen van vrouwen in de bouwsector in beeld. Foto: VTM

Van de truckcabine naar de werf: met ‘Lady bouwers’ breit VTM 2 straks een vervolg aan ‘Lady truckers’. In de nieuwe docureeks zijn de dames nog meer in de minderheid: van de 200.000 bouwvakkers in ons land is slechts één procent vrouw.

Vrouwen volgen op werkvloeren waar je ze het minst verwacht: zo simpel kan een tv-concept soms zijn. Met Lady truckers is VTM 2 momenteel al aan een tweede seizoen toe. Voor de opvolger worden vrachtwagens ingeruild voor camionettes. Op 4 mei start de zender met Lady bouwers, over vrouwen in de bouwsector. Die wereld is zo mogelijk een nog groter mannenbastion. Tussen de 200.000 bouwvakkers in België vind je hoop en al 2.000 vrouwen terug.

Lady bouwers trekt het vizier open naar verschillende specialisaties, van metselen over dakwerken tot elektriciteit. Dat ze hun mannetje staan, bewijzen onder meer Claudia (28) en Jolien (29). Het Limburgse duo heeft een eigen bedrijf, geleid door Claudia, dat zich toelegt op vloer- en schilderwerken. Ze zijn perfectionistisch, en zien hun geslacht als een troef in de stiel. “Een vrouwenhand is een gouden hand”, zeggen Claudia en Jolien. “Nauwkeuriger, en niet vies van vuil werk.”

Degoutante wc’s

De 48-jarige Marleen kan je letterlijk en figuurlijk een powervrouw noemen. Ze werkt al dertig jaar als metser en schrikt niet terug van de plagerijen van haar mannelijke collega’s. Marleen is ook een sterke beer. “Metsen is meer dan enkel stenen op elkaar zetten. Je moet je kop erbij houden, en het is ook fysiek zwaar. Elke dag doe je aan powertraining.”

Komen ook voorbij in de eerste aflevering: de 31-jarige Rachel, die al twee jaar loodgieter is, en jonkie Gitte. De 22-jarige werkt nog maar een half jaar als elektricien, en leerde snel een minder fijne kant van het wereldje kennen: de toiletcabines. “Op sommige werven is het echt wel degoutant om naar de wc te gaan”, vertelt Gitte. “Iedereen kan die toiletten gebruiken, want er zit geen slot op. Dat is een probleem, zeker voor vrouwen.”

‘Lady bouwers’

Vanaf 4 mei op VTM 2

Door Dennis Van Goethem
AANGERADEN