Cultuursector lijdt opnieuw 41 miljoen verlies: “Een ware catastrofe, en nog zijn er geen toekomstperspectieven”

 
Bron: BELGA

De culturele economie in België heeft in het eerste kwartaal van 2021 dieprode cijfers laten optekenen. In de eerste drie maanden van het jaar werd een bijkomend verlies van 41 miljoen euro genoteerd. Dat berekende Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. De inkomsten uit culturele evenementen daalde met liefst 99,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste drie maanden van 2021 werden in het totaal slechts 135 culturele evenementen georganiseerd. In het eerste kwartaal van 2020 waren er dat nog 14.230, eveneens een daling van 99,9 procent in vergelijking met het begin van de lockdown.

De inkomsten uit culturele evenementen liepen dan ook fors terug tot slechts 7.964 euro. In dezelfde periode in 2020 bedroegen de inkomsten uit de ticketverkoop nog 40,8 miljoen euro. Daarbij moeten nog de verloren inkomsten uit de verkoop van drank, eten en merchandising, zowel voor, tijdens en na het cultureel evenement, worden geteld.

Concerten hardst getroffen

Net als in 2020 werden muziekconcerten opnieuw het hardst getroffen. In die sector ging meer dan 20 miljoen euro aan inkomsten verloren. Beroepstheaters liepen minstens 10 miljoen euro mis, terwijl de resterende 11 miljoen betrekking heeft op klassieke concerten, feesten en andere evenementen.

Daarmee komt het totale verlies sinds het begin van de coronacris op minstens 360 miljoen euro. “De cijfers voor dit eerste kwartaal moeten de beleidsmakers wakker schudden. We moeten ons ervan bewust zijn dat de toestand extreem dringend is”, zegt Carine Libert, CEO van Sabam. “Sinds het begin van de crisis wordt de cultuursector, net als vele andere sectoren, geconfronteerd met een ware catastrofe. En nog steeds heeft ze geen toekomstperspectieven. Zonder vooruitzicht op een snelle heropleving, zal het hele culturele ecosysteem instorten.”

Daarom pleit Sabam ervoor om op het volgende Overlegcomité op 23 april - de Internationale Dag van het Auteursrecht - met concrete perspectieven te komen. “De hele sector heeft een punt bereikt waarop de schade onherstelbaar wordt”, besluit Libert.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten