Vaccinaties voor gevangenispersoneel vanaf begin mei, staking opgeschort

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Alle personeelsleden in de Belgische gevangenissen kunnen vanaf 4 mei worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarvoor worden vaccinatiecentra opgericht in tien gevangenissen, zo meldt het Gevangeniswezen.

De ministers van gezondheid hadden maandag op een interministeriële conferentie het licht op groen gezet voor de prioritaire vaccinatie van gevangenispersoneel en de meest kwetsbare gedetineerden. Het gevangenispersoneel wordt meegenomen in fase 1b - de vaccinatie van 65-plussers, en risicopatiënten - die nu volop wordt uitgerold.

Voor de uitvoering van die vaccinatiecampagne zullen in tien verschillende gevangenissen vaccinatiecentra worden opgericht, zo meldt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het Gevangeniswezen. Het gaat om vijf centra in Vlaanderen (Brugge, Gent, Hasselt, Leuven en Merksplas) en vijf in Wallonië (Lantin, Andenne, Itter, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut).

LEES OOK. Dood aangetroffen in bed door haar moeder: cipier Valerie (35) overleden nadat ze corona had opgelopen in gevangenis (+)

De eerste vaccins zullen vanaf dinsdag 4 mei worden toegediend in vaccinatiecentra in de gevangenissen van Brugge en Lantin. De vaccinaties in de andere inrichtingen worden later opgestart.

Concreet zullen alle medewerkers die in de gevangenis werken, in een van die tien centra worden ingeënt. Op basis van de woonplaats zal bepaald worden in welk vaccinatiecentrum een personeelslid zal kunnen langsgaan.

Ook de gedetineerden ouder dan 65 of met onderliggende aandoeningen worden de komende weken gevaccineerd. Dat gebeurt met mobiele teams. Geen enkele gedetineerde zal daarvoor dus de gevangenis moeten verlaten.

Het gevangeniswezen heeft het vaccinatieplan woensdagnamiddag al voorgelegd aan de vakbonden, zegt Van De Vijver. Vorige week hadden gevangenisbonden nog een stakingsaanzegging ingediend om te eisen dat de cipiers en gedetineerden prioritair gevaccineerd worden.

Vorige donderdag hadden de bonden de aanzegging ingediend om te eisen dat zowel cipiers als gedetineerden prioritair gevaccineerd zouden worden. De bonden schorten hun aanzegging dus op, maar wel onder voorwaarden. Zo willen de bonden een precieze timing voor de eerste vaccinaties krijgen tijdens een nieuw overlegmoment volgende week. Ook moet die timing uitgevoerd worden als gepland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten