Vlaamse export naar Verenigd Koninkrijk in januari 20 procent lager

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk lag in januari van dit jaar 19,68 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het Vlaams Parlement na vragen van Maaike De Vreese (N-VA) en Kurt Vanryckeghem (CD&V).

Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 31 december liep de overgangsperiode af, waarna het nieuwe handelsakkoord van kracht werd.

In de eerste maand van dat nieuwe akkoord daalde onze export dus met 19,68 procent tot 1,657 miljard euro. In dezelfde periode daalde de import vanuit het VK naar Vlaanderen met 53,71 procent tot 525 miljoen euro. Wanneer we januari 2021 vergelijken met december 2020, zien we een daling van de Vlaamse export met 34,81 procent en een daling van de import met 45,41 procent.

Corona en brexit

Crevits wees er donderdag wel op dat het momenteel nog onmogelijk is om uit te maken welk deel van de daling is toe te schrijven aan de brexit en welk deel aan de coronacrisis. Voorafgaand aan de brexit hebben veel bedrijven ook extra goederen ingevoerd. Die anticipatie startte zelfs al lang voor het einde van 2020, dixit Crevits. “We moeten ons dus niet blindstaren op het verschil tussen eind 2020 en begin 2021, maar in de komende maanden moeten we wel consequent blijven monitoren.”

AANGERADEN