Artsen van Navalny vragen hem om hongerstaking te beëindigen

Bron © BELGA

Foto: AFP

De artsen van de Russische opposant Aleksej Navalny, onder wie zijn persoonlijke dokter, hebben hem donderdag gevraagd om onmiddellijk te stoppen met zijn hongerstaking. Ze vrezen dat hij zal sterven of dat hij aanzienlijke schade zal oplopen.

“Als behandelende artsen doen wij een beroep op Aleksej Navalny en vragen wij hem zijn hongerstaking onmiddellijk te staken om zijn leven en gezondheid te beschermen,” aldus de vijf artsen in een brief die op de oppositiegezinde nieuwswebsite Mediazona is gepubliceerd.

LEES OOK. Navalny-aanhangers overal in Rusland de straat op, meer dan 1.500 arrestaties

De tegenstrever van het Kremlin, die drie weken geleden in hongerstaking ging, ligt sinds zondagavond op de gevangenisafdeling van een ziekenhuis in de stad Vladimir, ten noordoosten van Moskou. Zijn verwanten zeggen sinds het weekend dat hij elk ogenblik kan sterven.

Volgens de dokters van Navalny is hij dankzij de “enorme” publieke steun dinsdag overgebracht naar het ziekenhuis. Hij zou daar toegang hebben gekregen tot “iets dat lijkt op een onafhankelijk onderzoek”.

De dokters voegden eraan toe dat ze de resultaten van het onderzoek hadden ontvangen en dat ze Navalny vrijdag op de hoogte gaan brengen van hun mening.

Woensdag waren in tientallen steden in Rusland verboden betogingen van Navalny-aanhangers die hun steun betuigden aan de bekende tegenstander van president Poetin. De politie zou zeker bijna 1.500 mensen hebben opgepakt.

Door Tommy Huyghebaert
AANGERADEN