Tientallen vluchtelingen verdronken voor Libische kust

Reddingsschip Ocean Viking. 

Reddingsschip Ocean Viking. ©  REUTERS

Bron: BELGA

Voor de kust van Libië zijn tientallen vluchtelingen en migranten verdronken, zo meldt SOS Méditerranée donderdag. Een vaartuig met 130 mensen aan boord dat Europa probeerde te bereiken, was in de problemen gekomen.

De ngo ontving woensdag via de organisatie Alarm Phone de melding van drie vaartuigen in de problemen in die regio van de Middellandse Zee, ten noordoosten van Tripoli. Op een ruwe zee met golven tot zes meter hoog zocht het schip donderdag met de hulp van drie commerciële schepen nog naar een van de vaartuigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Vandaag is na uren zoeken onze ergste angst waarheid geworden. De bemanning van de Ocean Viking aanschouwde de verwoestende nasleep van de schipbreuk van een rubberen boot”, klinkt het op Twitter. De boot zou 130 mensen aan boord gehad hebben.

Een vliegtuig van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex had de locatie van het vaartuig ontdekt. Sinds de aankomst ter plaatse trof de Ocean Viking geen overlevenden aan, zegt Luisa Albera, coördinator van de reddingsacties van het schip, in een persbericht. Op Twitter deelde de organisatie beelden van de gekapseisde rubberen boot. De reddingswerkers borgen al een tiental lichamen. De bemanning van een van de andere schepen haalde ook enkele lichamen uit het water. Er is geen hoop meer om overlevenden te vinden, laat een journaliste aan boord van het schip, Emmanuelle Chaze, weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een andere boot die in de problemen kwam, kon woensdag niet gevonden worden. “Het lot van de ongeveer 40 mensen aan boord blijft onbekend.” Eerder op de week lieten al 41 mensen het leven voor de Tunesische kust. In de Middellandse Zee zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie dit jaar al minstens 453 migranten verdronken, die voornamelijk op de ‘centrale route’ stierven. Velen wagen met kleine vaartuigen de oversteek naar Italië om in de Europese Unie te geraken. (adb)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten