Zware brand op militair domein na schietoefening: “Situatie evolueert gunstig”

Bron © BELGA
Brecht -

Tijdens schietoefeningen op het militair domein Groot Schietveld in Brecht is vrijdagmiddag brand ontstaan. Naar schatting 500 hectare natuurgebied vatte vuur. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd. In de late namiddag was er al rook- en geurhinder tot in Antwerpen en zelfs tot in delen van het Waasland en de Vlaamse Ardennen. Er vielen geen gewonden maar een woonwijk en een camping werden wel ontruimd. Vrijdagavond laat kwam er goed nieuws: het vuur lijkt stilaan onder controle.

In Brecht raakt de brand in het Groot Schietveld vrijdagavond langzaamaan onder controle. “De situatie evolueert gunstig”, zegt gouverneur Cathy Berx, die nog crisisoverleg pleegt met onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “De Limburgse brandweer heeft het nu overgenomen op het terrein en de Chinook (Nederlandse blushelikopter, red.) blijft blussen om vuurfronten te doven.” De geëvacueerde bewoners van de wijk Fazantendreef naast het Groot Schietveld in Wuustwezel zullen de nacht wel nog niet thuis kunnen doorbrengen.

Provinciaal rampenplan

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft vrijdagnamiddag de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd nadat naar schatting 200 tot 300 hectare natuurgebied vuur vatte tijdens schietoefeningen op het militair domein Groot Schietveld in Brecht . Verschillende korpsen kwamen ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. Uit Limburg kwam een team dat gespecialiseerd is in natuurbranden. Ook defensie heeft hulp gestuurd en vanuit Nederland is een blushelikopter naar het Antwerpse gestuurd. Die haalde in een keer 10.000 liter water uit de E10-plas om het over het brandende gebied uit te storten.” De voortdurend draaiende wind maakt het gevaarlijk voor de hulpdiensten, en zorgt er ook voor dat het vuur telkens weer opflakkert. Er vielen voorlopig geen gewonden.

Ongenoegen over blusheli

De hulp van de blusheli leidde trouwens tot ongenoegen bij de militaire vakbond ACMP-CGPM. “Het is beschamend dat we een beroep moeten doen op gespecialiseerde Nederlandse blushelikopters als bij ons een grote brand uitbreekt”, zegt Yves Huwart. Bij schietoefeningen op het militaire domein in Brecht kunnen altijd branden ontstaan. Dan zou je toch verwachten dat we zelf de middelen hebben om te kunnen ingrijpen en dat we daarvoor niet afhankelijk zijn van de Nederlanders. We hadden vier van onze oudere helikopters kunnen ombouwen tot blushelikopter, maar we hebben ze weggedaan om te besparen.”

Wijk geëvacueerd

In Brecht zijn tijdens de brand een camping en een deel van een wijk naast het natuurgebied uit voorzorg ontruimd. De camping en wijk in kwestie liggen aan de zuidwestelijke zijde van het gebied, in Wuustwezel. Het gaat om camping Keienven en de straten Pauwendreef, Reigersdreef, Hoge Heide, Fazantendreef en Everdijkruis en de Arthur Boelstraat van de Fazantendreef tot aan het einde van het militair domein. Op het grondgebied van Brecht wordt ook de Kreolienstraat ontruimd. Aan de bewoners wordt gevraagd om de instructies van de politie ter plaatse te volgen.

Ook zeker één boerderij werd intussen geëvacueerd. De gouverneur benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat en er geen onmiddellijk brandgevaar is voor de buurt in kwestie.

Landbouwers in de buurt reagerden intussen woest. “Wij moeten ons aan de meeste strikte milieu- en andere wetgevingen houden. Maar die militairen die mogen hier gewoon soldaatje spelen en schieten in de natuur. Dit zijn de gevolgen”, klonk het vrijdagmiddag.

Satellietbeeld

De rookpluim die in de loop van de middag was ontstaan, was zo groot dat ze zelfs in de ruimte te zien is. Op satellietbeelden van de NASA is een grote witte vlek te zien over Antwerpen en het Waasland.

Zware brand op militair domein na schietoefening: “Situatie evolueert gunstig”
Foto: NASA

Natuurschade

Hoe groot de schade voor de natuur is, zal pas in de komende dagen pas echt duidelijk worden. Maar volgens gouverneur Berx is “300 hectare van het 1.500 hectare groot gebied in vlammen opgegaan. Dat is een ramp voor de broedvogels. Leeuweriken maken hun nesten op de grond en die zijn dus verloren gegaan. We zijn al laat op het broedseizoen, zodat er niet meer opnieuw zal worden gebroed. Ook is er heel wat bijzondere vegetatie verloren gegaan”, zegt Berx.

Hoopgevend is wel dat na de grote branden op de Kalmthoutse Heide, waarbij meer dan 400 hectare natuur werd vernield, de vegetatie zich redelijk snel weer herpakte en opnieuw begon te groeien.

Coronatest

Alle brandweerlui die ingezet werden om de brand in Brecht te blussen, ondergaan dit weekend een coronatest. “Normaal werken ze in vaste bubbels. Maar gezien de omvang van de brand, moesten verschillende korpsen samenwerken. Om geen risico te nemen, wordt iedereen getest.

Video: rr

Zware brand op militair domein na schietoefening: “Situatie evolueert gunstig”
Zware brand op militair domein na schietoefening: “Situatie evolueert gunstig”
Zware brand op militair domein na schietoefening: “Situatie evolueert gunstig”
Foto: bfm
Door jvh, thv,jtp, tg
AANGERADEN