Crisiscentrum waarschuwt: “Zorgpersoneel vragen om nog meer te doen, kan niet”

Normaliter wordt op de wekelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum meer uitleg gegeven bij de coronacijfers van de voorgaande dagen, maar vrijdag werd er afgeweken van dat getreden pad: om de ernst van de situatie te benadrukken, werd er bij uitzondering enkel gefocust op de situatie in ziekenhuizen.

Geen Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum vrijdagochtend. Wel present: Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid. Zijn missie: de Belgische bevolking op het hart drukken dat de situatie in onze ziekenhuizen “zeer fragiel” is. Er zijn lang niet in alle ziekenhuizen nog bedden beschikbaar voor intensieve zorg, klonk het. Van de 2.000 beschikbare bedden blijven er amper 82 over.

Voor brandwonden waren er donderdagavond nog twee plaatsen voor volwassen slachtoffers en nog twee voor kinderen. “Begin deze week was er een brand in Brussel, en het was puzzelen om voor al die mensen een bed op intensieve zorg te voorzien. Het was lastig, maar het is ons gelukt”, aldus Van der Auwera. “De vreselijke beelden van de Italiaanse ziekenhuizen staan op ons netvlies gebrand. Wij doen sinds meer dan een jaar ons uiterste best om zulke beelden in België te voorkomen. Helaas zijn we niet veraf van dergelijke scenario’s in onze ziekenhuizen.”

“Niet-Covid-zorg uitgesteld”

Van der Auwera merkte ook op dat zorg weer wordt uitgesteld. Bij het begin van de tweede golf, van zodra er meer dan 300 Covid-patiënten op intensieve zorg lagen, begon de niet-Covid-zorg af te nemen. Tussen de tweede en derde golf bleef de druk door Covid heel hoog, waardoor het normale niveau van zorg niet werd gehaald.

Dat bleek ook uit een grafiek (zie hieronder) van Van der Auwera. “Daarop ziet u het gebruik van het aantal bedden op intensieve zorg tijdens deze crisis. In het rood ziet u de Covid-patiënten op intensieve zorg, en in het blauw de niet-Covid-patiënten die omwille van een andere aandoening nood hebben aan intensieve zorg. En halverwege de grafiek ziet u in het geel plots een groep opduiken in het geel. Dat zijn patiënten die veel zuurstof nodig hebben, maar waarvoor we buiten de intensieve zorg om een bed gecreëerd hebben om aan die nood te kunnen voldoen. Op die manier konden we een bed op intensieve zorg uitsparen.”

Crisiscentrum waarschuwt: “Zorgpersoneel vragen om nog meer te doen, kan niet”
De situatie op intensieve zorg is precair. Foto: Nationaal Crisiscentrum

“Nog meer vragen aan zorgpersoneel kan niet”

“Om een bed op intensieve zorg 24 uur te bemannen, zijn namelijk maar liefst 3 verpleegkundigen nodig”, aldus Van der Auwera. “De bedden hebben we natuurlijk, maar het probleem is het gebrek aan opgeleid personeel.” Aan het personeel op de diensten intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen wordt al 29 dagen na elkaar gevraagd om aan 130 procent van het normale prestatieniveau te werken.

“En de teller staat nog niet stil”, klonk het verder. “Sinds oktober wordt het personeel gevraagd om aan 110 procent te werken. Op drie momenten tijdens de coronacrisis werd zelfs gevraagd om aan 130 procent van de normale capaciteit te werken. In april 2020 hebben ze dat gedurende elf dagen moeten volhouden. In november 2020 vroegen we het 29 dagen aan ons personeel. En sinds eind maart zitten we opnieuw aan 29 dagen, en de teller staat nog niet stil. De stress blijft aanhouden. De voorspellingen zijn dat we nog twee à drie weken op dit stressniveau moeten doorwerken.”

Volgens Van der Auwera wordt het zorgpersoneel tot het uiterste gedreven. “Het personeel is moe en uitgeput.” En dat heeft gevolgen: in het begin van de crisis konden 800 extra bedden voor intensieve zorg worden gemaakt. “Door de uitputtingsslag stellen we vast dat het er vandaag nog maximaal 260 zijn. Maar het zorgpersoneel vragen om nog meer te doen, kan niet. Ze leveren nu al meer dan een jaar een bovenmenselijke prestatie. Zij houden het systeem recht. Maar ze rekenen ook op jullie hulp. Wees solidair met het zorgpersoneel, en respecteer de regels. Samen met vaccinatie is dat wat ervoor zal zorgen dat mensen niet naar het ziekenhuis moeten.”

Vorige week al Belgische patiënt naar Duitsland gebracht

Momenteel moeten patiënten soms al naar een ziekenhuis ver van hun woonplaats. “Gezien de beperkte beschikbaarheid aan bedden voor intensieve zorg in eigen land, hebben we ook opnieuw een beroep gedaan op Duitsland. Belgische patiënten zijn daar opnieuw welkom. Evacuaties naar het buitenland zijn niet uitgesloten”, aldus Van der Auwera.

België legde dinsdag al contact met Duitsland om patiënten naar daar over te brengen als er in onze ziekenhuizen geen plaats meer is. Vorige week werd al een patiënt naar Duitsland gebracht. De transfer van vorige week vrijdag werd zelf geregeld door een Belgisch ziekenhuis, aldus Van der Auwera. Sinds de officiële aanvraag van dinsdag om de piste te openen, is er nog geen beroep gedaan op Duitse ziekenhuizen. Eerder in de crisis werden wel al Belgische patiënten naar Duitse ziekenhuizen overgebracht.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS