Vlaamse regering reageert “geschokt” op fragment uit ‘De ideale wereld’, VRT haalt fragment offline

Bron © BELGA

De voltallige Vlaamse regering reageert vrijdag “geschokt” op een fragment uit het VRT-programma De ideale wereld van donderdagavond. In het bewuste fragment wordt een medewerkster van de Vlaamse overheid, afkomstig uit Somalië, voorgesteld als een poetsvrouw die voor machtige blanke mannen minderwaardig werk moet doen. Vlaams minister-president Jan Jambon noemt het fragment “schandelijk”. Presentator Jan Jaap van der Wal laat in een reactie weten zich persoonlijk te willen excuseren bij de vrouw.

In het satirische programma De ideale wereld van donderdagavond werd gespot met de persconferentie van de Vlaamse regering over het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’. Dat op zich is volgens minister-president Jan Jambon ook geen probleem. “Scherpe satire gericht op publieke personen, zoals politici, moet altijd kunnen”, stelt Jambon. Maar er is een beeldfragment waarbij de presentator zegt dat de “oude machtige blanke mannen” de vergaderzaal verlaten om plaats te maken voor een zwarte vrouw die komt poetsen.

(lees verder onder de tweet)

De vrouw in het fragment is een ervaren medewerkster van de Vlaamse overheid van Somalische afkomst. Dat zij in het programma wordt afgeschilderd als een zwarte poetsvrouw of dienstmeid van “machtige blanke mannen”, is bij de ministers van de Vlaamse regering in het verkeerde keelgat geschoten. De voltallige regering reageert “geschokt”.

Diep verdrietig

“Deze vrouw die ooit vluchtte voor het geweld in haar geboorteland werkt al ruim vijftien jaar voor de Vlaamse overheid. Zij was medewerkster van verschillende eerste ministers en ministers-presidenten”, staat in een gezamenlijke reactie van de regering. “Ook vandaag is zij op het kabinet van de Vlaamse minister-president de eerste verantwoordelijke voor alle protocollaire aangelegenheden. In die functie ontvangt en begeleidt zij binnen- en buitenlandse regeringsleiders en zelfs staatshoofden. Dat werk doet zij uitstekend en met grote nauwgezetheid. Iedereen is vol lof over haar.”

Toen de dame zelf vrijdagochtend de beelden te zien kreeg, reageerde ze diep verdrietig. “Ze voelt zich door de tv-makers vernederd en gekwetst”, klinkt het. “Allen zijn we geschokt”, stelt minister-president Jan Jambon. “Dit is onaanvaardbaar en kan nooit als humoristisch worden bestempeld”, meent hij. En hoewel satire gericht op publieke personen moet kunnen, is dit fragment volgens Jambon onaanvaardbaar. “Nu hebben ze een topvrouw diep geraakt, ook in haar arbeidsfierheid. Dit is er ver over. Schandelijk, dat woord is hier op zijn plaats.”

Presentator Jan Jaap van der Wal: “Oprechte excuses”

Presenator Jan Jaap van der Wal reageert schriftelijk op de scherpe veroordeling van de Vlaamse regering. “In de monoloog bespreken we op een humoristische manier beelden uit de actualiteit; we geven er satirische commentaar bij. We baseren ons op wat we zien. Beelden liegen niet, maar ze tonen inderdaad niet altijd de hele waarheid en dat is hier zeker het geval”, stelt van der Wal. “Met wat we nu weten, zouden we een grap over deze regeringsmedewerkster niet hebben gemaakt. Het was uiteraard ook niet de bedoeling om haar te schofferen. We begrijpen dat dit verkeerd is binnen gekomen. Ik zal contact opnemen met de medewerkster en haar ook persoonlijk mijn oprechte excuses overbrengen”, klinkt het nog.

Intussen heeft VRT het fragment verwijderd van het Youtubekanaal en de Facebookpagina. “De redactie heeft besloten om de video’s daar te verwijderen”, meldt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. “Via die kanalen pushen we de afzonderlijke fragmenten en dat leek ons gezien de situatie onkies om te doen. Op VRT NU laten we de aflevering wel online staan, maar we gaan er een begeleidende boodschap bij zetten om het spijtige voorval te kaderen. Daarin hekelt Jan Jaap van der Wal de maatregelen in het relanceplan, en dat blijft wel nog overeind. Satire moet beleid kunnen hekelen, daarvoor is De ideale wereld een goede plek. Alleen hebben we deze grap verkeerd ingeschat. Vandaar ook de excuses van Jan Jaap.”

Door blg, eadp
AANGERADEN