Space X lanceert vier astronauten de ruimte in met Crew Dragon

Bron © Belga, NASA

Vanop Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida is vrijdag een Falcon-draagraket gelanceerd die een Crew Dragon naar het Internationaal Ruimtestation ISS moet slingeren. Aan boord zijn vier astronauten, elk gekleed in een futuristisch ruimtepak. De Crew Dragon werd door de bemanning omgedoopt tot ‘Endeavour’.

De Amerikanen Shane Kimbrough, de gezagvoerder van de capsule, Megan McArthur, de Japanner Akihiko Hoshide en de Franse Thomas Pesquet, zullen een half jaar doorbrengen op het ISS. Momenteel is het er nu erg druk: er zullen elf astronauten aanwezig zijn. De Franse astronaut is de eerste Europeaan die met de Crew Dragon vliegt.

Het is de tweede keer dat SpaceX voor rekening van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA operationeel bemand transport naar en van het ISS verzorgt. Eind april keren vier astronauten, die in november met een Crew Dragon zijn aangekomen, naar huis terug. Het zijn de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, alsmede de Japanner Soichi Noguchi.

De Falcon-9, eveneens van SpaceX, vertrok om 11.49 uur Belgische tijd. Donderdag had slecht weer de lancering verhinderd.

Door tact
AANGERADEN