Felix Grossschartner pakt laatste rit, Simon Yates wordt eindwinnaar in Tour of the Alps

 

 ©  ISOPIX

Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe) heeft vrijdag de slotrit in de Tour of the Alps (2.Pro) op zijn naam geschreven. De Oostenrijker soleerde na 120,9 km van Valle del Chiese naar Riva del Garda naar de zege. De sprint om de tweede plaats werd 34 seconden later gewonnen door Nicolas Roche (Team DSM), die het haalde voor Alessandro De Marchi (Israël Start-Up Nation). De eindwinst van Simon Yates kwam niet meer in gevaar.

De slotetappe in de Tour of the Alps ging slechts over 120,9 km, maar bevatte wel nog 2230 hoogtemeters. De ontsnapping van de dag kwam gefaseerd tot stand op de eerste klim, de Selle Giudicarie. 16 koplopers sloegen de handen in elkaar: Felix Grossschartner, Michael Storer, Tejay van Garderen, Alessandro De Marchi, Dan Martin, Tony Gallopin, Vadim Pronskiy, Nicolas Roche, Thibaut Pinot, Matteo Fabbro, Georg Steinhauser, Iván Ramiro Sosa, Nick Schultz, Hermann Pernsteiner, Julen Amezqueta en François Bidard.

Omdat Nick Schultz, tiende in de stand, mee vooraan was, kregen de vluchters nooit meer dan 3:30 van het peloton, waar Team BikeExchange controleerde voor leider Yates.

 

 ©  ISOPIX

Vooraan toonde Grossschartner zich de sterkste, hij ontdeed zich van zijn metgezellen op de Lago di Tenno. In de afdaling naar de finish bleef hij overeind en soleerde hij naar de zege. Voor de Oostenrijker is het zijn vierde profzege na rit- en eindwinst in de Ronde van Turkije in 2019 en een rit in de Ronde van Burgos in 2020.

Aanvallen bleven uit in de groep der favorieten en zo pakte Yates de eindwinst, met 58 tellen voorsprong op Pello Bilbao en 1:06 op Aleksandr Vlasov. Hij volgt op de erelijst Pavel Sivakov op. Die won in 2019 en finishte nu als vijfde, op 2:37.

LEES OOK

Nu in het nieuws