Europees Geneesmiddelenagentschap: “Voordelen AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder door in alle leeftijdsgroepen”

Foto: REUTERS

“De voordelen van inenting met het AstraZeneca-vaccin wegen op tegen de risico’s én dat geldt voor alle leeftijdsgroepen.” Dat heeft EMA vrijdag bekendgemaakt na een nieuwe analyse van het vaccin. Het geneesmiddelenagentschap erkende eerder al dat er een verband is tussen het vaccin en een erg zeldzame combinatie van bloedstolsels en te weinig bloedplaatjes. Maar het risico op deze aandoening is kleiner dan het risico op een ernstige covidbesmetting.

Op vraag van de lidstaten maakte het EMA een analyse per leeftijdsgroep. Bij twintigers, dertigers en veertigers is het risico op de aandoening ongeveer 2 op 100.000. Dat is véél lager dan het risico op hospitalisatie bij een hoge besmettingsgraad - respectievelijk 64, 81 en 122 - en iets lager bij een lage besmettingsgraad - 4, 5 en 6 op 100.000. Opmerkelijk: bij een lage besmettingsgraad is de kans dat een twintiger of dertiger intensieve zorgen nodig heeft sowieso gering en voorkomt het vaccin geen IC-opnames. Daartegenover blijft het risico op de aandoening wel 2 op 100.000.

“Mensen die al een eerste dosis kregen van AstraZenecavaccin mogen dan ook de tweede doses krijgen, ondanks het zeldzame risico op bloedstolsels die verband houden met de injectie. Er zijn geen of beperkte gegevens om de huidige aanbevelingen te wijzigen”.

In afwachting van de nieuwe analyse had ons land besloten om het AstraZeneca-vaccin enkel aan 56-plussers te geven. Vanavond komt de taskforce samen om een nieuw aanbeveling te formuleren. Zaterdagvoormiddag beslissen de ministers van volksgezondheid of de leeftijdsgrens behouden blijft dan wel wordt verlaagd of helemaal wegvalt.

Door agg
AANGERADEN