Julian Alaphilippe, topfavoriet in Luik, is vol lof over Vansevenant: “We hebben het laatste van Mauri nog niet gezien ”

Foto: BELGA

Zijn winst vorige woensdag in de Waalse Pijl heeft alle twijfels uit het hoofd gebannen bij Julian Alaphilippe. De wereldkampioen van Deceunick-Quick-Step start zondag dan ook als een van de favorieten in Luik-Bastenaken-Luik. “Ik kreeg op de Muur van Hoei de bevestiging dat ik goed heb gewerkt en droom om ook in Luik met die regenboogtrui om de lenden te winnen.”

LEES OOK.Aan zijn fiets zal het zondag niet liggen: wereldkampioen Julian Alaphilippe krijgt splinternieuwe fiets voor Luik-Bastenaken-Luik

Julian Alaphilippe (28) wordt zondag de te kloppen man in Luik. “Ik begrijp dat ik topfavoriet ben, maar Luik is een andere wedstrijd dan de Waalse Pijl”, vertelde hij vrijdagnamiddag tijdens een zoompersconferentie vrijdag. “Veel meer kilometers en veel meer hellingen vooral. Het is een meer open wedstrijd, de finale begint vroeger. Vanaf La Redoute kan er worden aangevallen, al gebeurt het nu toch vaak op de laatste beklimming, de Côte de la Roche-aux-Faucons. Eigenlijk lag het vorige parcours mij beter met op het einde de Saint-Nicolas en de hellende finish in Ans. Maar ik heb vorig jaar bewezen dat ik ook het huidige parcours aankan.”

Alpahilippe eindigde vorig jaar tweede, maar werd later gedeclasseerd omdat hij in de spurt te veel van zijn lijn afweek. De wereldkampioen werd in extremis nog geremonteerd door Primoz Roglic omdat hij te vroeg begon met juichen. “Roglic is volgens mij opnieuw de te kloppen man. Hij won vorig jaar en is nu ook heel sterk. Hoe hij aanzette zo vroeg op de Muur was indrukwekkend. Ook in de Ronde van het Baskenland demonstreerde hij. Maar ik ben heel blij met mijn vorm. De zege woensdag was de bevestiging dat ik goed heb gewerkt. Het doel was altijd Luik-Bastenaken-Luik, een koers die mij na aan het hart ligt. Ik droom ervan om die te winnen, zeker als wereldkampioen. Ik heb vandaag nog eens verkend en ik kan zeggen: ik heb er ongelooflijk veel zin in.”

Julian Alaphilippe, topfavoriet in Luik, is vol lof over Vansevenant: “We hebben het laatste van Mauri nog niet gezien ”
Foto: BELGA

Vansevenant

Alaphilippe kan rekenen op een sterke ploeg. De Portugees Joao Almeida heeft in functie van de Giro een goede hoogtestage achter de rug en kan de wereldkampioen bijstaan. Net als Mauri Vansevenant. De jonge Belg was niet eerst niet voorzien, maar hij laat de Ronde van Romandië, die dinsdag start, schieten. Er is zelfs een waterkans dat hij de Giro rijdt, mocht de zieke Cattaneo niet tijdig genezen geraken. “Mauri is fantastisch”, aldus Alaphilippe. “Hij heeft al ongelooflijke dingen laten zien op zo’n jonge leeftijd. Hij heeft een ferm karakter, maar is een enorm lieve jongen. Zeer leergierig ook. Ik weet dat ik een voorbeeld voor hem ben, dus ik probeer hem bij te staan met raad en daad. Hij zal nog veel progressie maken. Wees gerust: we hebben het laatste van die jongen nog niet gezien.”

LEES OOK.Mauri Vansevenant rijdt Luik-Bastenaken-Luik dan toch én staat als noodgeval op reservelijst voor Giro

Door Werner Bourlez
AANGERADEN