Nieuwe Vlaamse bouwmeester: “We moeten af van straten vol geparkeerde auto’s en ééngezinswoningen niet langer de norm”

Bron © BELGA

De Vlaamse bouwmeester Erik Wieërs heeft vrijdag zijn ambitienota voorgesteld. We moeten volgens de architect-fiilosoof collectiever gaan wonen en af geraken van de vele geparkeerde auto’s op straat.

Auto’s leiden tot stilstand, volgens de ambitienota: ze brengen files, een uitgebreide weginfrastructuur en heel wat geparkeerde, stilstaande wagens mee. “De open ruimte wordt gedomineerd door geparkeerde wagens: als je die wegdenkt, geeft dat al een enorm verschil”, aldus Wieërs. Zonder geparkeerde auto’s zullen mensen zich nog steeds individueel kunnen verplaatsen, maar kunnen pleinen en straten ook groene en verkeersarme ontmoetingsplekken worden. Multimodale knooppunten, waar de bus stopt, de deelwagen geparkeerd staat en je ook nog boodschappen kan doen, kunnen een oplossing vormen.

Meerdere functies

In zijn ambitienota pleit Wieërs voor een meervoudig gebruik van de open ruimte en van gebouwen: wat overdag een supermarktparking is, kan ‘s avonds een basketbalveld zijn en de sportzaal waar schoolkinderen overdag voetballen, kan ‘s avonds een plaats geven aan het verenigingsleven. Hij wil de lokale besturen ertoe aanzetten bestaand patrimonium te herbestemmen. “Eigenlijk moet een gemeente die een nieuw ontmoetingscentrum nodig heeft, zich eerst afvragen: hebben we niet nog ergens een leeg gebouw dat we kunnen gebruiken?”, stelde Wieërs. “Als je toekomstbestendig wil bouwen, moet je ervoor zorgen dat je een vorm hebt die in de toekomst heel veel verschillende functies kan ontvangen.”

Private woningen

Wat private woningen betreft, ziet toekomstbestendig bouwen er “compacter, dichter en dus collectiever” uit, klinkt het in de ambitienota. “Waar de eengezinswoning de norm was in de voorbije decennia, zal de meergezinswoning de norm worden voor de toekomst.” Dat betekent nog niet dat je in groots opgezette cohousingprojecten, met een beurtrol voor het koken, moet gaan wonen, maar wel dat tussen de private en de publieke ruimte een collectieve ruimte gecreëerd wordt waar je buren ontmoet en duurzame dingen met hen deelt.

AANGERADEN