Barcode nekt Stoffel Vandoorne in Valencia

Stoffel Vandoorne veroverde in Valencia zijn tweede pole positie van het seizoen.

Stoffel Vandoorne veroverde in Valencia zijn tweede pole positie van het seizoen. © Daimler AG

Met een pole positie in de eerste van twee e-Prix in het Spaanse Valencia leek Stoffel Vandoorne een goede zaak voor het kampioenschap te kunnen doen. Een uur voor de start van de race werd de West-Vlaming echter gediskwalificeerd, wegens een fout in één van de technische documenten.

Gert Vermersch

De kwalificaties in de Formule E zijn traditioneel een lastige zaak voor de rijders die bovenaan het kampioenschap staan. De top-6 moet immers als eerste onderweg, op een moment dat het asfalt nog niet optimaal is, en dus tragere rondetijden oplevert.

Stoffel Vandoorne, vierde in de tussenstand, zorgde in Valencia voor de uitzondering. De Mercedes-rijder plaatste zich vlotjes voor de SuperPole, waarna Vandoorne overtuigend naar zijn tweede pole positie van het seizoen reed.

“Dit circuit ligt ons nochtans niet echt”, stelde Vandoorne met een brede glimlach. “Tijdens tests eerder dit jaar leek het nooit te lukken om alle puzzelstukjes op zijn plaats te laten vallen. Vandaag is dat wel gelukt, al moest ik in de afsluitende SuperPole nog eens alles uit de kast halen.”

Dat bleek uiteindelijk niet voldoende. Op één van de bandensets die Vandoorne tijdens de kwalificaties gebruikte ontbrak de juiste barcode, een gevolg van de late beslissing om het toegelaten aantal banden om veiligheidsredenen te verhogen. De sanctie voor de administratieve fout was hard: Vandoorne werd gediskwalificeerd en moet als laatste aan de vijfde e-Prix van het seizoen beginnen.

Lees ook

Nu in het nieuws