Vier astronauten met Crew Dragon van ruimtevaartbedrijf SpaceX aangekomen in ISS

Bron © BELGA

Met een Crew Dragon van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn vier astronauten zaterdagvoormiddag Belgische tijd aangekomen in het Internationaal Ruimtestation. Hun capsule, met ook 110 kilogram aan voorraden en materiaal aan boord, werd succesvol aan het ISS gekoppeld, zo maakten SpaceX en de Amerikaanse ruimtevaartorganistie NASA bekend. Het is nog maar de tweede bemanning die door SpaceX naar het ruimtestation is gebracht.

De crew - drie mannen en één vrouw - werd vrijdag gelanceerd met een Falcon 9-draagraket op de lanceerbasis bij Cape Canaveral in de Verenigde Staten. Het gaat om de Amerikanen Shane Kimbrough en Megan McArthur, de Japanner Akihiko Hoshide en de Fransman Thomas Pesquet. Die laatste astronaut van het Europese ruimtevaartbureau ESA is aan zijn tweede missie toe en de eerste Europeaan die met de Crew Dragon vliegt.

Met de komst van de vier astronauten is het ISS tijdelijk druk bezet: er zullen korte tijd elf mensen aan boord zijn. Eind april keren vier astronauten, die in november met een Crew Dragon zijn aangekomen, terug naar huis: de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, en de Japanner Soichi Noguchi.

bekijk ook

Space X lanceert vier astronauten de ruimte in met gerecycleerde raket

AANGERADEN