Chaos schenkt Stoffel Vandoorne podiumplaats in e-Prix Valencia

Tot zijn eigen grote verbazing mocht Stoffel Vandoorne zijn bolide als derde aan het podium parkeren.

Tot zijn eigen grote verbazing mocht Stoffel Vandoorne zijn bolide als derde aan het podium parkeren. © Formula E

Stoffel Vandoorne is zaterdag derde geëindigd in de e-Prix van Valencia. Een vreemde slotronde zorgde ervoor dat de als laatste vertrokken Mercedes-rijder nog belangrijke punten kon scoren. De zege ging naar Vandoornes teamgenoot Nyck De Vries.

Gert Vermersch

“Niet zeker of ik dit wel verdien”, stelde een verbouwereerde Stoffel Vandoorne na afloop van de eerste van twee e-Prix in Valencia. De West-Vlaming had net en tot zijn eigen grote verbazing zijn bolide voor het podium mogen parkeren, na de meest verbazende slotronde uit de geschiedenis van de Formule E.

Bij aanvang van dat laatste rondje van 3,3 kilometer lag Vandoorne immers nog in vijftiende positie. Zowat alle teams – op de Mercedes-renstal van Vandoorne na – hadden zich echter misrekend in het energieverbruik, waardoor de ene na de andere elektrische bolide zonder stroom kwam te staan. Nyck De Vries, voor die laatste ronde geen meter aan de leiding gereden, kon zo naar een tweede seizoenszege stormen, voor Nico Müller (Dragon/Penske). Stoffel Vandoorne kwam als vijfde over de streep, maar twee rijders voor hem werden gediskwalificeerd, wegens een teveel aan energie verbruikt.

Laatste startpositie

Een bizar slot van een dag vol ups en downs voor Vandoorne. Sterke kwalificaties leken met de polepositie te worden bekroond, tot een overijverige official bij het controleren van de banden op de Mercedes een fout ontdekte. Bij het overtikken van de barcode op die rubbers had iemand bij Mercedes een 7 in plaats van een 8 op de officiële documenten ingevuld. Een tikfout met veel te zware gevolgen: Vandoorne moest als 24ste en laatste vertrekken.

In de natte race wist de West-Vlaming tot de twaalfde positie op te klimmen, maar schoof dan in al zijn ijver van de baan. Lange tijd leek het er op dat Vandoorne puntenloos zou blijven, tot de chaos in de laatste ronde. In de tussenstand klimt hij nu naar de tweede plaats, op negen punten van zijn Mercedes-teammaat De Vries. Zondag wordt de tweede e-Prix in Valencia afgewerkt.

Lees ook

Nu in het nieuws