Animal Rights verzamelt 100.000 handtekeningen tegen dierenproeven

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

Leuven -

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft op zaterdag op de Oude Markt in Leuven naar aanleiding van Wereldproefdierendag opnieuw een actie gehouden tegen dierenproeven.

Op vrijdag had de actiegroep een petitie met 100.000 handtekeningen afgeleverd aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), met de eis om op te houden met dergelijke experimenten.

“Er zijn genoeg alternatieven voor dierenproeven maar ze worden nog niet genoeg gebruikt,” zei Jen Hochmuth, campagnecoördinator bij Animal Rights. Hun actie op zaterdag bestond uit een performance waarin twee ‘onderzoekers’ vier personen verkleed als dieren symbolisch dissecteerden. Daarna gaven onder andere Benjamin Loison van Bite Back en Peter Verhaegen van Dieranimal een speech: “We kunnen op Mars een drone laten rondvliegen maar blijkbaar lukt het niet om met dierenproeven te stoppen,” analyseerde Verhaegen.

“Meer dan 500.000 proefdieren”

“Jaarlijks worden er in België nog meer dan 500.000 proefdieren gebruikt en de cijfers dalen maar niet”, haalde Jen Hochmuth aan. De 100.000 handtekeningen die haar petitie tegen dierenproeven verzamelde, sterkte Animal Rights in haar overtuiging: “Met die handtekeningen tonen wij dat de Belgen wrede en achterhaalde dierproeven naar de geschiedenisboeken willen verwijzen,”

“We willen het aantal dierenproeven maximaal naar beneden halen,” reageerde de woordvoerder van minister Weyts op de petitie. Hij liet verder weten in overleg te zijn met alle betrokken partijen, zowel onderzoekers, financiers van onderzoeken als dierenwelzijnsorganisaties. “De bedoeling is om het gebruik van proefdieren af te bouwen, hetzij met een actieplan, hetzij met wetgeving,” sloot hij af.

AANGERADEN