Nederlandse Demi Vollering sprint snelste van elitegroepje en wint Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen

Foto: BELGA

De Nederlandse Demi Vollering (24) heeft in Luik-Bastenaken-Luik de eerste grote zege van haar carrière gepakt. Ze toonde zich in de sprint het snelste van een elitegroepje.

De vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen ging gebukt onder vele afzeggingen. Om verschillende redenen waren zowel uittredend winnares Lizzy Deignan, Ellen van Dijk en Ruth Winder niet van de partij, net als de voltallige teams van DSM en Parkhotel Valkenburg.

In realiteit reden de rensters niet van Luik over Bastenaken terug naar Luik, maar werd gestart in Bastenaken aan een wedstrijd van 141 kilometer. De finale was wel net dezelfde als die van de mannen, en de iconische beklimming van La Redoute bleek een eerste scherprechter: Ashleigh Moolman dynamiteerde de koers met een aanval en kreeg Cecilie Uttrup Ludwig en Lucinda Brand mee.

In de achtervolging plooiden de ploeggenotes van Kasia Niewiadoma en Annemiek van Vleuten zich dubbel, waardoor alles te herdoen was op de laatste helling: de steile Côte de la Roche-aux-Faucons. Op de uitloper daarvan viel de beslissing: Europees kampioene Van Vleuten versnelde, en Anna van der Breggen, Elisa Longo Borghini, Niewiadoma en Demi Vollering reageerden.

Door het hoge tempo van wereldkampioene Van der Breggen in dienst van ploeggenote Vollering kon niemand nog wegrijden, en dus werd het een sprint van vijf. Daarin maakte de 24-jarige Vollering het voorbereidende werk van Van der Breggen vlot af, goed voor de grootste zege in haar jonge carrière. Eerder dit voorjaar kwam Vollering nog vlakbij winst in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

Door blg, wic
AANGERADEN