VS en NAVO starten terugtrekking uit Afghanistan

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De VS en de NAVO hebben het proces van de troepenterugtrekking uit Afghanistan opgestart met “lokale acties”. Dat zegt de commandant van de internationale troepenmacht in het land.

Generaal Scott Miller stond zondag journalisten te woord in Kaboel. “Al onze troepen bereiden zich nu voor om terug te trekken. Officieel zal de notificatiedatum 1 mei zijn, maar tegelijkertijd zijn we al gestart met het uitvoeren van lokale acties”, zei hij.

De generaal wil een ordentelijke terugtrekking uit Afghanistan uitvoeren. Dat betekent dat bases en uitrusting zullen worden overdragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Missie volbracht

De NAVO-alliantie kondigde vop 14 april aan vanaf 1 mei te willen beginnen met de terugtrekking van haar troepen. De volledige operatie zou “in de loop van enkele maanden” moeten afgelopen zijn. De beslissing van de NAVO kwam er nadat Amerikaans president Joe Biden had aangekondigd dat hij de Amerikaanse troepen op 11 september, de twintigste verjaardag van de terreuraanslagen, terug zal trekken. Volgens Biden hebben de Verenigde Staten hun missie volbracht. Hij drong er bij de taliban op aan om zich te houden aan hun belofte om de VS niet langer te bedreigen.

Ook Belgische militairen nemen deel aan de NAVO-missie Resolute Support.

De Afghaanse regering en de taliban engageerden zich voor vredesgesprekken. Vorige week zei de islamistische militie nog niet te zullen deelnemen aan een vredesconferentie tot alle buitenlandse troepen uit het land terugtrekken.

AANGERADEN