Julian Alaphilippe relativeert nederlaag in Luik-Bastenaken-Luik: “Tweede worden na de Tourwinnaar is niet slecht”

Foto: BELGA

Hij trapte zich woensdag op de Muur van Hoei nog naar een derde overwinning in de Waalse Pijl, maar een eerste zege in Luik-Bastenaken-Luik zat er niet in. De wereldkampioen moest op de streep nipt de duimen leggen voor Tadej Pogacar. “Dit is een magnifieke overwinning voor hem”, zei de renner van Deceuninck - Quick Step in het flashinterview.

“Ik kwam met de ambitie om het best mogelijke resultaat te halen en de ploeg heeft de hele dag zijn werk gedaan”, stelde Alaphilippe. “De schifting op de Roche aux Faucons was stevig. Iedereen werkte nadien goed samen in de laatste kilometers. Ik was gefocust op een sterke sprint, ik mikte er niet op om alleen aan te komen. Ik voelde me goed en had vertrouwen in mijn sprint.”

Die sprint pakte uiteindelijk niet uit zoals gehoopt. “Ik zat in een goede positie, maar Pogacar pakte nog wat slipstream en kwam er op het perfecte moment uit. Hij speelde het slim en was sterker, ik heb nergens spijt van. Het is een magnifieke overwinning voor hem. Iedereen heeft ook gezien wat hij de laatste jaren al heeft gewonnen vanaf het moment dat hij prof werd. Ik ben blij om toch op het podium te staan, dat is hier altijd een speciaal moment.”

“Hoe ik nu over dit voorjaar denk? Ik ben tevreden over mijn Ardense klassiekers. Ik win vandaag natuurlijk liever, maar ik heb woensdag al een mooie zege gepakt in de Waalse Pijl. Dit was wel één van mijn grote doelen dit jaar. Maar tweede eindigen na de winnaar van de Tour de France is niet slecht”, relativeert Alaphilippe zijn nederlaag.

Primoz Roglic: “Ik had op het einde geen goede benen”

“Bij de start ging het voor mij te traag, bij de finish ging het te snel”, zei titelverdediger Primoz Roglic met een wrang lachje. “Bij het begin ging het heel traag omdat er tegenwind was. Op het einde ging het dan vol gas. Ik had op het einde geen goede benen meer. Ik probeer altijd met de besten mee te gaan. Soms win je, soms verlies je. Ik ben tevreden over het eerste deel van mijn seizoen en dat ik altijd om de zege kon vechten. Nu heb ik wat rust verdiend, daarna ga ik op hoogtestage.”

David Gaudu: “Over enkele jaren kan ik hier misschien eens winnen”

“Op de Roche aux Faucons ging het heel snel, maar ik kon nog aanhaken”, legde nummer drie David Gaudu uit. “In de finale wist ik dat ik vrij snel was. Het was erg lastig. Ik probeerde nog wat te sparen en moest af en toe een beurt overslaan. Mijn ploegmaats hebben mij uitstekend geholpen. Ik ben erg tevreden met mijn podiumplaats. Over enkele jaren kan ik hier misschien eens winnen.”

Maximilian Schachmann: “Soms kan je gewoon niet mee. Dat is koers”

“We hebben het goed gedaan. Ik heb mijn benen echt kapot gereden met die aanval van INEOS op La Redoute”, zei Maximilian Schachmann, een week eerder nog derde in de Amstel Gold Race. “En op de laatste klim miste ik de kracht om de beste te volgen. Op het steile stuk op de Roche aux Faucons moest ik een paar meter toegeven. De positionering was goed en de ploeg werkte vandaag erg goed. Maar, het is een wedstrijd van 260 kilometer en er kan veel gebeuren op die weg. En soms kom je net tekort om mee te doen. Dat is koers. Uiteindelijk denk ik dat ik geen slechte week heb gereden, maar ik hoop nog op een paar betere resultaten. Volgend jaar ga ik het weer proberen.”

Door Sam Varewyck, Wouter van Biezen
AANGERADEN