Oscars uitgereikt in kleinere maar glamoureuze show: ‘Nomadland’ grote winnaar, Belgen grijpen naast grote prijzen

© Reuters

adb, gjs

In Los Angeles zijn de Academy Awards, beter bekend als Oscars, uitgereikt. De show was beperkt wegens de coronapandemie, met slechts 170 mensen welkom op de ceremonie, die er toch zo normaal mogelijk moest uitzien. Geen sterren die via Zoom in pyjama verschenen, maar ouderwetse glitter en glamour. Met ook een Belgische triomf, en ‘Nomadland’ als de voorspelbare grote winnaar.

Om de show covidveilig te laten ver­lopen, vond de uitreiking behalve enkele segmenten in het gebruikelijke Dolby Theater in Hollywood vooral plaats in Union Station, de grote treinhub van Los Angeles. Genomineerden mochten niet deelnemen via Zoom, maar omdat reizen moeilijk ligt, waren wereldwijd twintig extra locaties opgezet, waaronder in Londen, Parijs en Sydney, vanwaaruit sterren de show konden volgen en via videoverbinding konden verschijnen.

De aanwezigen op de ceremonie werd gevraagd om zich de afgelopen tien dagen zo veel mogelijk af te zonderen en hun temperatuur werd gecheckt bij aankomst. Ter plaatse werden ook sneltests afgenomen. De gasten moesten “zoals op een filmset” geen mondmasker dragen wanneer de camera’s draaien, alleen tijdens de reclameblokken, dus buiten beeld. De dresscode die de gasten meekregen hamerde ook op formele kledij. Geen sterren die via videoverbinding in pyjama of trainingsbroek verschijnen zoals op de Golden Globes dus.

Colman Domingo. 

Colman Domingo. ©  EPA-EFE

Op de dunbevolkte rode loper vielen Colman Domingo en Leslie Odom Jr. op in respectievelijk een felroze en gouden kostuum. Veel aanwezigen hadden duidelijk inspiratie gehaald uit de kleur van de beeldjes: ook onder anderen Carey Mulligan, genomineerd voor beste actrice, koos voor goud voor haar glamoureuze jurk. Questlove zette de trend voort, maar trok zich van de formele dresscode niet al te veel aan, door met gouden Crocs te verschijnen. Regisseur Chloé Zhao besloot eveneens voor comfort te gaan, met wat eruit zag als een gebreide jurk en sneakers.

Questlove. 

Questlove. ©  AFP

Traditionele glamour brachten onder anderen Maria Bakalova en Amanda Seyfried, met wijde tulejurken, terwijl Regina King met vlinderschouders verscheen. Ook Angela Bassett verscheen met enorm wijde mouwen. Allemaal handig om de social distancing te bevorderen.

(Lees verder onder de video)

© Reuters

Prekend Hollywood

Opnieuw was er voor de ruim drie uur lange ceremonie geen vaste presentator, maar namen verschillende sterren die rol om beurten op zich. Regina King begon met te zeggen dat “als dingen vorige week anders waren verlopen in Minneapolis (waar ex-agent Derek Chauvin veroordeeld werd voor moord op George Floyd, red.), ik mijn hoge hakken ingeruild zou hebben voor marcheerlaarzen”. Aan wie nu de tv wilde uitzetten omdat Hollywood weer aan het preken slaat, zei King dat alle faam je nu eenmaal niet immuun maakt voor de angst die een moeder van een zwart kind voelt. “Maar, we zijn hier om te vieren!”, waarna ze de focus naar de felbegeerde filmprijzen verlegde.

Regina King. 

Regina King. ©  AFP

Al waren thema’s van sociale gerechtigheid nooit ver weg, in nominaties, introducties, in memoriam noch bedankingsspeeches, van racisme over feminisme tot wapenwetten. Zo wezen de winnaars van beste kortfilm – Two distant strangers, over politiegeweld – erop dat de politie elke dag gemiddeld drie Amerikanen doodt. “Onder wie disproportioneel veel zwarten. Wees alstublieft niet onverschillig over onze pijn.”

(Lees verder onder de video)

© Reuters

Al moest het niet allemaal zo serieus zijn. Tijdens een muziekquizje als interlude twerkte actrice Glenn Close (74) zomaar even. En vroeg Frances McDormand om een karaoke op te zetten, en huilde ze als een wolf op het podium.

(Lees verder onder de video)

© Reuters

De beeldjes

LEES OOK. Onze man blikt vooruit op de Oscaruitreiking: wie gaat vannacht met een beeldje aan de haal? (+)

De grote winnaar van de avond werd, zoals verwacht, Nomadland, dat uitgeroepen werd tot beste film en zo ons land een primeur afsnoepte: Bert Hamelinck van productiehuis Caviar had als eerste Belgische producer de Oscar voor beste film kunnen winnen, voor Sound of Metal. De film kon twee van de zes nominaties verzilveren, met beeldjes voor beste geluid en beste montage, maar moest naast beste film ook origineel scenario, acteur in een bijrol, en acteur in een hoofdrol aan anderen laten.

Ook twee Belgische acteurs zagen hun hoop op Oscar-glorie verdampen: het Tunesische The Man Who Sold His Skin met Koen De Bouw en het Bosnische Quo vadis, Aida met Johan Heldenbergh moesten de duimen leggen voor het Deense Another Round als beste internationale film.

LEES OOK. Johan Heldenbergh voor derde keer genomineerd voor Oscar: “Maar ik ga er mijn slaap niet voor laten” (+)

Eerste niet-blanke vrouw

Nomadland kreeg naast de hoofdprijs van beste film ook een rist andere prominente prijzen achter zijn naam. Oscargeschiedenis werd geschreven bij de triomf van Chloé Zhao, want zij zette een primeur neer door als eerste niet-blanke vrouw en pas de tweede vrouw ooit beste regisseur te winnen. Daarnaast werd ook hoofdrolspeelster Frances McDormand bekroond als beste actrice. Twee vrouwen die erg belangrijke prijzen wonnen: deze editie van de Oscars wordt onder meer daardoor gezien als een van de meest diverse in de geschiedenis.

(Lees verder onder de video)

© Reuters

Beste acteur werd meer verrassend Anthony Hopkins in Father, en dus niet zoals verwacht Chadwick Boseman postuum voor zijn rol in Ma Rainey’s Black Bottom.

Mank van David Fincher, een zwart-witfilm die de gouden eeuw in Hollywood belicht, maakte met tien nominaties kans op de meeste Oscars, maar moest het stellen met twee minder prominente categorieën: beste productiedesign en beste cinematografie.

Beste animatiefilm werd, zoals verwacht, de Disneyfilm Soul, dat ook de Oscar won voor beste originele muziek.

Dit zijn alle winnaars:

 • Beste originele screenplay: Promising young woman
 • Beste geadapteerde screenplay: The father
 • Beste buitenlandse film: Another round
 • Best acteur in een bijrol: Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah
 • Beste regisseur: Chloé Zhao, Nomadland
 • Beste make-up en haar: Ma Rainey’s Black Bottom
 • Beste kostuumontwerp: Ma Rainey’s Black Bottom
 • Beste geluid: Sound of Metal
 • Beste live-action kortfilm: Two Distant Strangers
 • Beste geanimeerde kortfilm: If Anything Happens I Love You
 • Beste animatiefilm: Soul
 • Beste korte documentaire: Colette
 • Beste documentaire: My Octopus Teacher
 • Beste visuele effecten: Tenet
 • Beste actrice in een bijrol: Youn Yuh-Jung, Minari
 • Beste productiedesign: Mank
 • Beste cinematografie: Mank
 • Beste filmmontage: Sound of Metal
 • Jean Hersholt humanitarian award: Tyler Perry
 • Beste originele muziek: Soul
 • Beste originele muzieknummer: Fight For You, H.E.R., Judas and the Black Messiah
 • Beste film: Nomadland
 • Beste actrice in een hoofdrol: Frances McDormand, Nomadland
 • Beste acteur in een hoofdrol: Anthony Hopkins, The Father

LEES OOK