Belgische coproductie ‘Sound of Metal’ haalt twee Oscars binnen, maar grijpt naast ‘beste film’

© Reuters

Bron: BELGA

De Belgische coproductie Sound of Metal is in de prijzen gevallen op de uitreiking van de Oscars. De film over een drummer, geproducet door Bert Hamelinck van productiehuis Caviar, won de Oscar voor beste geluid en voor beste montage en verzilverde zo twee van zijn zes nominaties. Het beeldje voor beste film won Hamelinck niet.

Sound of Metal is het debuut van regisseur Darius Marder en vertelt het verhaal van de ex-verslaafde noise metal drummer Ruben (Riz Ahmed) die onverwacht zijn gehoor verliest terwijl hij samen met vriendin Lou (Olivia Cooke) op tournee is. De productie, die te zien is op Amazon Prime, won eerder deze maand ook al twee BAFTA’s, die voor beste geluid en beste montage.

Zes nominaties

De film werd op de uitreiking van de Oscars gezien als een van de belangrijkste outsiders, met nominaties in liefst zes categorieën. Het slaagde erin twee daarvan te verzilveren: die voor beste geluid en die voor beste montage.

Die laatste award ging naar de Deen Mikkel E.G. Nielsen. Hij beschreef zijn parcours als “het volgen van een regenboog, en vandaag heb ik het gevoel dat we de pot goud hebben gevonden”. Hij bedankte in zijn speech ook onder meer het Belgische productiehuis Caviar. De prijs voor geluid ging dan weer naar Nicolas Becker, Jaimee Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortés en Phillip Blath. De andere genomineerde films waren Greyhound, Mank, News of the world en Soul.

Geen beste film

Sound of Metal greep naast de andere beeldjes. De nominatie voor de Oscar voor Beste film had een Belgische primeur kunnen opleveren, maar de prijs ging uiteindelijk naar de film Nomadland. Ook beste acteur in hoofdrol, beste acteur in bijrol en de Oscar voor origineel scenario gingen naar andere prenten.

(gjs)

LEES OOK