Cultuuragenda nokvol herinneringen, troost, hoop en dans


 

 © Steven Hendrix & kvg

Gent -

Opvallend veel dansdates in de cultuuragenda van deze week. Alsof we de wereld terug wat meer willen laten bougeren. Maar ook tijd om terug te blikken en troost en hoop te vinden. En stilaan ook wat meer uittips die u ook naast een computerscherm in de wereld van vlees en bloed kan beleven.


 

Troost en hoop zoeken via kunst Van 30 april tot 9 mei, Diverse plaatsen in GentKunstwerkt, Cera, Ferm, We have the choice en Moving Closer slaan de handen in elkaar voor Heel het land, een tiendaagse waarin iedereen die dat wil op zoek kan gaan naar hoop en troost om de wonden over alle mogelijke vormen van verlies te helen.

Heel het land is vanzelfsprekend geen massa-event, maar een verzameling van meer dan 65 kleine, verbindende, off- en online bubbel-events verspreid over heel wat locaties in Vlaanderen en Brussel, georganiseerd door meer dan 50 medeorganisatoren.

Ook in Gent zijn er diverse activiteiten: op de Bijlokesite is er een kunstinstallatie met een vijftigtal blauwdrukken die gemaakt zijn rond het thema. In het Designmuseum staat in het Bureau van de Troost een typemachine waar mensen hun gevoelens over de voorbije periode kunnen neertikken om de brief daarna aan een waslijn te hangen. Bij De Expeditie aan Dok Noord kan men gaan kijken naar de film Gloria, over een vrouw die na een tragische gebeurtenis de draad opnieuw probeert op te nemen.Meer info


 

Dansen kan weer, samen met les ballets C de la BHeel de maand mei, Bijlokesite, Bijlokekaai 1

Gedurende de maand mei kan je bij les ballets C de la B terecht voor de tentoonstelling who wants to dance with me. Het internationale dansgezelschap gevestigd in Gent, ontvangt de bezoeker bij hen thuis met een tentoonstelling die het midden houdt tussen inkijk en expo. Hiervoor liet de ploeg van les ballets C de la B zich bijstaan door tentoonstellingsmaker Pierre Muylle. Samen werkten ze een collectie uit van beeldend werk met flarden uit het eigen verleden, lieten ze zich verbinden aan werk van andere kunstenaars en legden ze lijnen naar de toekomst.

In de kern cirkelt de tentoonstelling rond de grote afwezige: het lichaam. Het gemis aan lichamelijkheid en nabijheid is schrijnend geweest, al helemaal voor een dansgezelschap. Hiertegenover plaatst who wants to dance with me een uitnodiging aan de bezoeker om samen na te denken over de dingen van gisteren voor de mensen van morgen. De huidige ploeg van les ballets C de la B keek terug naar het verleden en selecteerde wat dierbaar is, wat het gezelschap heeft vormgegeven, wat het wil meenemen naar de toekomst. Het leidt de bezoeker langs een parcours doorheen de geschiedenis van het dansgezelschap. Naast objecten en beeldend werk, maken hier ook getuigenissen deel van uit en wordt de verbeelding aan het werk gezet. In afzonderlijke kabinetten wordt intieme inhoud verweven met maatschappelijke vraagstukken waar een internationaal toerend gezelschap vanuit zijn praktijk op botst(e), al dan niet in dialoog met kunstenaars wiens werk resoneert met dat van les ballets C de la B.

Voor de tentoonstelling zet les ballets C de la B zijn werkruimtes in. De kantoorruimtes in het voormalige materniteitsgebouw aan de Bijlokekaai werden een beetje opgeruimd, de bestaande inrichting werd aangevuld met oud en nieuw materiaal. Vandaaruit loopt het parcours naar buiten, langs een installatie in de tuin, verder naar de naburige repetitiestudio, waarin een aantal voorstellingen vanuit een ander perspectief worden belicht.Net zomin als les ballets C de la B zich onder één noemer laat plaatsen, is ook deze tentoonstelling een unieke verzameling in de lijn van een huisstijl die zich laat omschrijven als populair, eclectisch, geëngageerd.

Meer info


 

Terugkeer naar de kathedralen van de textielindustrieTot 26 september, Industriemuseum, Minnemeers 10

In het Industriemuseum loopt tot eind september de foto-expo ‘Kathedralen van de industrie’. De tentoonstelling is het werk van de Gentse fotograaf Alexander Dumarey. Hij dook in de fotocollectie van het Industriemuseum en herfotografeerde de Gentse textielfabrieken van weleer. Zwart-wit van toen schittert in deze fototentoonstelling zij aan zij met kleur van nu.

Fotograaf Alexander Dumarey (36) groeide op tussen de Gentse textielfabrieken in de Bloemekenswijk, met Filature du Rabot, Filature Nouvelle Orléans en UCO E.J. Braun in de onmiddellijke nabijheid. Gefascineerd door de architectuur van kolossale fabrieksgebouwen en het desolate van de oude industriële sites trok hij in 2003 een fabrieksterrein op, camera in de hand. Hij kreeg de smaak te pakken en ging al snel op zoek naar nog meer fabrieksgebouwen om te fotograferen.

In 2020 en 2021 herfotografeerde Dumarey meer dan 70 beelden uit de fotocollectie van het Industriemuseum.

Meer info


 

Sweet memories uit het Citadelpark met de Souvenir sessiesDagelijks, nog tot en met 30 april, telkens om 20u, gratis

In het mooiste park van Gent komt de muziek in coronatijden uit kleine speakers op en naast bierbakken. We missen de live muziek aan de KIOSK, Citadelic in het S.M.A.K. of de concertreeks Baracita in het ICC. De mensen van Monterey denken er net zo over en organiseerden in samenwerking met hun collega Citadelparkspelers (GUM, S.M.A.K., MSK en Ensemble vzw) de ‘Souvenir Sessies’ met opmerkelijke muzikanten op verschillende mooie locaties in het park. Alles is online te volgen via facebook en radioruit.com. Leg uw picknickkleedje en laptop klaar om 20u (dagelijks tot 30 april) en geniet van Ambroos De Schepper (ma), Soft Focus aka Title (di), Aya Suzuki & Claire Huber (wo), NABOU (do) en Simon Segers & Nathan Daems (vrij).


 

Ze zullen doorgaan, daar aan Trefpunt met de Vrijhaven sessies en Wim ClaeysMaandag 26 april, 20u, online, gratis

De veerkrachtprijs, moest hij bestaan, zou zeker ook moeten gaan naar de Trefpunters. De plek die muziek, Gentse Feesten en sociale non-afstand ademt, blijft doorgaan met de ‘Vrijhaven sessies’. Maandag tekent een andere muzikale kuitenbijter, Wim Claeys, present. Onderhoud uw Gentse volksliederen en log in!


 

Last call om te dansen met Anouk Kruithof in Voo?uitNog tot zondag 2 mei

Voo?uit junks en dansliefhebbers weten het al langer. Er is een coronaveilige manier om toch op de (nieuwe) vloer van de concertzaal in de Voo?uit in het rond te springen. Bezoek gewoon de ‘Universal Tongue’ expo. Nu de laatste dagen aangebroken zijn, tijd om een gaatje in uw agenda te zoeken.Meer info


 

Genoeg gewandeld, tijd voor techno met ‘9000 bpm: A journey through techno’Podcastwandeling nog tot 30 april, gratis

Het minimalistische meesterwerk ‘In C’ begeester al decennialang de wereld. Peter Vermeersch en Thomas Noël zetten er nu hun tanden in samen met een mooie selectie Gentse muzikanten. In het grote cirkel in de concertzaal van de Handelsbeurs zorgen ze voor een uitvoering vol improvisatie en spelplezier. En ondertussen zorgt ook Josse De Pauw voor tekst en Gerda Dendooven voor hypnotiserende live tekeningen. Een avond om even helemaal te ontsnappen.

Meer info


 

Film Fest Gent Talkies met Sioenwoensdag 28 april, 20u, Facebooklive, gratis

Het sneed door het hart, toen Sioen donderdagavond op Canvas bij Phara de Aguirre vertelde dat hij zich geen kunstenaar meer voelde in deze coronatijden zonder publiek. Voor ons is hij dat natuurlijk nog steeds. En dat is ook het geval voor Film Fest Gent. Daarom interviewt Patrick Duynslaegher Sioen over zijn filmvoorkeuren tijdens een facebooklive.

Meer info


 

Pascale Michiels en Kathleen Vandenhoudt wachten niet tot terrassen open gaanDonderdag 29 april, 20u, livestream

Pascale Michiels en Kathleen Vandenhoudt staan regelmatig op een Gents podium. Als onderdeel van de Gentse band Rielemans Family, maar ook als Billy & Bloomfish en in gelegenheidsbezettingen met Bruno Deneckere en Nils De Caster zijn ze al jarenlang te zien en te horen op de podia van Trefpunt, Sint-Jacobs en ‘bij Deze Vieze Gasten. Maar dat kan dus nog even niet, dus spelen ze, om het publiek te plezieren en om brood op de plank te krijgen, een livestreamconcert. Wie mailt naar bloomfish.pascale@gmail.com komt te weten hoe je er bij kan zijn. En vergeet geen vrije bijdrage in de digitale hoed te gooien!

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent