Advocaten van Kempense Bonnie en Clyde weren cipiers als burgerlijke partij op proces: “U bent hier niet gewenst”

 

Een vzw die een groep cipiers van de Antwerpse gevangenis verenigt, mag zich geen burgerlijke partij stellen op het assisenproces over de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts uit Grobbendonk. De advocaten van de twee beschuldigden Ashley Van De Velde (36) en Marco Laudet (46) hadden zich daartegen verzet.

Cedric LagastBron: EIgen berichtgeving

Zo’n 200 cipiers van de Antwerpse gevangenis kondigden drie jaar geleden al aan dat ze zich zouden verenigen om zich burgerlijke partij te stellen. “Ze voelen zich gegriefd door de dood van Christine”, aldus hun advocaat Walter Damen. “Je moet je eens inbeelden wat dat betekent als penitentiair beambte, een collega verliezen.” Het herinnerde er hen volgens Damen nog maar eens aan hoe gevaarlijk het werk van een cipier is.

LEES OOK. “De liefde is over, en nu wijzen ‘Bonnie en Clyde’ naar elkaar: wie vermoordde gevangenisverpleegster Christine (45)?” (+)

Als burgerlijke partij kunnen de cipiers later bij een veroordeling een schadevergoeding vragen, en hun advocaat kan mee pleiten op het assisenproces over de beschuldigingen tegen het koppel. Ze verenigden zich daarvoor in een vzw.

Maar de advocaten van Van De Velde en Laudet willen liever niet dat de cipiers zich komen moeien. Ze zien Damen liever niet als extra tegenstander in de rechtszaal komen. De advocaten van beide beschuldigden tekenden verzet aan.

“Niet gewenst”

“De vzw heeft geen enkele verdienste, geen enkel palmares”, zei Eric Boon, de advocaat van Marco Laudet. “Ze is enkel opgericht om hier op het proces te kunnen zijn. Kan een vzw wel een schadevergoeding vragen voor iets wat gebeurd is toen die vzw nog niet bestond?”

Ook de advocaten van Ashley Van De Velde protesteren: “Ons standpunt is: u bent hier niet gewenst. Niet omdat de problematiek van geweld tegen cipiers niet belangrijk zou zijn. Integendeel, er is allicht te weinig aandacht voor. Maar principieel is dit niet het proces van de cipiers, maar van wat er met Christine Lenaerts gebeurd is.”

Advocaat-generaal Bjorn Backx vond uiteindelijk ook niet dat de vzw zich burgerlijke partij kon stellen. “Ze voegt een aantal individuele personen samen, maar ze dient louter een politiek doel.”

De rechtbank oordeelde maandagmiddag in een tussenarrest dat de vzw zich geen burgerlijke partij kon stellen.

Advocaat Walter Damen verliet daarop de zaal. Hij kondigde al aan dat hij dinsdag zal terugkeren met enkele cipiers, die zich dan persoonlijk zullen aanbieden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten