Toptalent Ilan Van Wilder (20)

Toptalent Ilan Van Wilder (20) wil nieuwe stappen zetten in Ronde van Romandië: “Ik vergelijk me niet met Pidcock of Evenepoel”

In Romandië vindt tijdrijder-klimmer Ilan Van Wilder een parcours op maat. 

In Romandië vindt tijdrijder-klimmer Ilan Van Wilder een parcours op maat. © GEERT TRESIGNIE

Ilan Van Wilder (20, Team DSM) leunt nu al aan tegen de wereldtop. In ­Romandië wil hij weer stappen zetten.

Guy Van Den Langenbergh in Zwitserland

Nuchtere kijk, afgelijnde ambities. De Millenium Kids weten wat ze willen. “Ik wil vooral niet proberen iemand anders te zijn”, meldt Ilan Van Wilder, een van de grote Belgische beloften met onder meer een derde plaats in de Ronde van de Toekomst op zijn cv. “Met raspaardjes als Remco Evenepoel of Tom Pidcock wil ik mezelf niet eens vergelijken. Zelfs de prestaties van Mauri Van­sevenant, één jaar ouder­, gebruik ik niet als inspiratiebron. Ik wil vooral groeien, in mijn eigen tempo. (droogjes) Mensen vergeten soms dat ik nog maar twintig ben. Niet iedereen staat er dan al. Ik wil elk jaar sterker worden, body kweken, tactisch leren koersen in een profpeloton, wat zoveel anders is dan bij de jeugd. Veel plezanter ook, trouwens. Ik voel dat ik afgelopen winter alweer sterker ben geworden, mijn moteur is groter. Ik ben blij met waar ik sta. Ik denk dat ik de voorbije weken heb bewezen alweer een stap voorwaarts te hebben gezet. In de Ronde van het Baskenland, maar ook in ogenschijnlijk kleine wedstrijden als de Settimana Coppi e Bartali. Kijk de top tien maar eens na, daar vind je geen pannenkoeken terug.”

Van Wilder doet zijn verhaal met een stelligheid die verrast. “Mijn doorbraak? Ik reken op volgend jaar, misschien het jaar nadien. Om daarna, op mijn 25ste, door te groeien naar de top als klassementsrenner.” Romandië past perfect in de planning van de Vlaams-Brabander. Als tijdrijder-klimmer krijgt hij een parcours op maat. “We beginnen met een proloog, gevolgd door drie ­superlastige etappes én een heuse bergrit met aankomst op een col. Op zondag sluiten we af met een langere en vooral lastige tijdrit.” Dus is er een plan, zoals steeds bij Team DSM. “Ik ga voor een goed klassement, door offensief te koersen en mee te gaan in een ontsnapping. Ik maak mij sterk dat het deelnemersveld minder sterk is dan bijvoorbeeld in het Baskenland. Dit is dus de ideale kans, zonder dat ik mij wil vastpinnen op een bepaald resultaat.”

LEES OOK

Nu in het nieuws