aad 

Leger Tsjaad verbiedt manifestaties van oppositie

Mahamat Idriss Déby, de zoon van Idriss Déby Itno, naam het Tsjaadse bewind over na de dood van zijn vader. ©  AFP

De militaire machthebbers in Tsjaad hebben alle voor dinsdag geplande manifestaties van de oppositie en de civiele samenleving verboden, zo blijkt uit een decreet dat maandag is gepubliceerd door het ministerie van Openbare Veiligheid.

cevtBron: BELGA

Verscheidene politieke partijen en verenigingen hebben opgeroepen om dinsdag te manifesteren tegen de militaire overgangsraad (CMT) die zich de macht heeft toegeëigend na de dood van president Idriss Déby Itno. De CMT wordt geleid door diens zoon Mahamat Idriss Déby.

Mahamat Idriss Déby, die maandag Albert Pahimi Padacké aanstelde als hoofd van de overgangsregering, heeft beloofd dat er binnen achttien maanden vrije en democratische verkiezingen zullen gehouden worden in het Afrikaanse land.

De oppositie en de civiele samenleving laken “de institutionele staatsgreep” door de militairen. Ze willen een politieke transitie die wordt geleid door burgers.

De Tsjaadse president Idriss Déby Itno stierf vorige week aan verwondingen die hij heeft opgelopen aan het front. De militaire raad CMT onder leiding van zijn zoon Mahamat Idriss Déby nam het presidentschap toen over.

Rebellen

De CMT heeft zondag ook aangekondigd niet te willen onderhandelen met de rebellen die twee weken geleden een offensief tegen het regime hebben ingezet. Ze worden er door het leger van beschuldigd de president te hebben vermoord.

De raad riep buurland Niger ook op “om samen te werken om de gevangenneming van deze oorlogsmisdadigers te vergemakkelijken”. Dat zei een woordvoerder van de raad op de staatstelevisie. “Het is niet de tijd voor bemiddeling of onderhandelingen met vogelvrijverklaarden”, zei hij.

Aangeboden door onze partners