‘Uitbreidingsstudie’ om de lage-emissiezone in Gent te vergroten, is bijna klaar

Foto: fvv

Gent -

De voorbereidingen om de lage-emissiezone in Gent uit te breiden, lopen vertraging op. Een ‘uitbreidingsstudie’ die de opties moet oplijsten, moet voor de zomer klaar zijn.

In welke gebieden in Gent kunnen er nog lage-emissiezones ingevoerd worden? Dat is de inzet van studiewerk dat het Gentse stadsbestuur vorig jaar liet uitvoeren door een studiebureau. Dat studiewerk zou eind april klaar zijn, klonk het toen, waarna de beslissing genomen zou worden.

Maar de timing schuift op. De ‘uitbreidingsstudie’, zoals schepen van Klimaat, Tine Heyse (Groen), ze maandag noemde in de gemeenteraad, moet midden juni klaar zijn. Er loopt ook nog een evaluatie van de communicatie rond de lage-emissiezone die vorig jaar is ingevoerd en de premies die toen te krijgen waren.

Op basis van die twee factoren zal beslist worden waar, wanneer en hoe de LEZ uitgebreid wordt. De LEZ uitbreiden blijft de officiële lijn in Gent, al woedt achter de schermen al een tijd politieke discussie of een uitbreiding nog wel een goed idee is.

Alle vier de politieke partijen in het stadsbestuur pleitten bij de verkiezingen van 2018 voor een grotere LEZ in Gent, maar dat blijkt drie jaar later toch enigszins anders te lopen.

LEES OOK. Gelezen: het nieuwe rapport over de LEZ van Gent. Wat zijn de positieve en de negatieve effecten?

Door Bert Staes
AANGERADEN