Dylan Groenewegen maakt comeback in de Giro, één dag nadat schorsing afloopt: “Ik houd rekening met negatieve reacties”

 

 ©  BELGA

Dylan Groenewegen staat op 8 mei aan de start van de Ronde van Italië. De Nederlandse sprinter maakt daarmee zijn rentree in het peloton nadat hij de horrorcrash met Fabio Jakobsen veroorzaakte in de Ronde van Polen en daarvoor een schorsing van negen maanden kreeg.

Vincent Van Genechten

Aanvankelijk stond Chris Harper voor Jumbo-Visma op de startlijst. Omdat de Australiër kampt met een oogaandoening, kwam er een plaats vacant in de selectie.

“We hebben beslist dat die plek naar Dylan gaat”, verklaart Merijn Zeeman, sportief directeur van de ploeg. “Dylan is één van onze kopmannen, maar heeft door zijn lange schorsing al een hele poos niet kunnen koersen. We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton. Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen gegaan en is het van de andere wedstrijden die hij zou rijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt.”

“Dylan heeft weliswaar hard gewerkt voor zijn rentree, maar hij heeft geen koersritme en zal na alle gebeurtenissen zijn plaats in het peloton weer moeten vinden. Dat heeft nu de prioriteit. Met David Dekker hebben we nóg een rappe man in de ploeg, dus we hebben meerdere opties voor verschillende situaties. Het is superfijn dat Fabio Jakobsen in Turkije een mooie rentree heeft gemaakt. Nu Dylan zijn straf heeft uitgezeten, is het te hopen dat voor hem dadelijk hetzelfde geldt. Dat is nu even het belangrijkste. Ik hoop dat iedereen hem die kans ook geeft”, klinkt het.

 

 ©  Getty Images

“Veel zin”

Groenewegen was de man die de crash met Fabio Jakobsen veroorzaakte in Polen, op 6 augustus. Een sliert operaties later maakte de Nederlander van Deceuninck - Quick-Step onlangs zijn rentree in de Ronde van Turkije. Groenewegen werd door de UCI voor negen maanden geschorst, tot 7 mei. Normaal gezien zou hij hernemen in de Ronde van Hongarije, maar daar komt nu dus verandering in.

“Ik heb veel steunbetuigingen gekregen na alles wat er gebeurd is, maar ik houd ook rekening met enkele negatieve reacties bij mijn terugkeer”, aldus Groenewegen. “Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging. Ik heb er extra veel zin in om zelf ook weer te gaan koersen en ik ben blij dat dat kan in een mooie ronde als de Giro d’Italia.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Ronde van Italië begint op 8 mei met een tijdrit van 9km Turijn. Het team van Jumbo-Visma bestaat verder uit George Bennett, Edoardo Affini, Koen Bouwman, David Dekker, Jos van Emden, Tobias Foss en Paul Martens.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten