De Wever over Let’s Go Urban: “We moeten het niet erger maken dan het is”

 © GVA

Antwerpen -

Burgemeester Bart De Wever (N-VA), schepenen Nabilla Ait Daoud (N-VA), Koen Kennis (N-VA) en Jinnih Beels (Vooruit) werden maandagavond tijdens de Antwerpse gemeenteraad onder vuur genomen door de oppositie. Er kwamen heel wat vragen over de subsidies en de controles in het dossier van Let’s Go Urban (LGU). De Wever gaf wel toe dat de stad Antwerpen een slecht figuur slaat in dit dossier. “Het is een slecht dossier, maar we moeten het niet erger maken dan het is.”

Bron: Gazet Van Antwerpen

LEES OOK. “De jongeren zijn als enige de dupe van de affaire Let’s go Urban. Niet de politici die hun vel willen redden” (+)

De burgemeester weet dat er fouten zijn gemaakt, “maar niemand van het stadsbestuur heeft te kwader trouw gehandeld. We zijn hoogstwaarschijnlijk serieus opgelicht, maar wij zijn in deze het slachtoffer.”

De Wever vermoedt dat vooral in de goedkeuring van de facturen eind 2018 gefraudeerd is. “Het gaat om een bedrag van 437.000 euro”, zegt De Wever. “Waarschijnlijk rook men daar de opportuniteit om te frauderen.”

Dit waren vooral facturen voor de binneninrichting van het Urban Center met onder meer de keuken en de planten.

LEES OOK. De Wever ontkent dat extra 1,2 miljoen voor El Kaouakibi het daglicht niet mocht zien (+)

Brief

Zelf kwam hij vol in de wind te staan wegens de brief die El Kaouakibi aan het einde van de vorige legislatuur rechtstreeks naar hem richtte. “Kort daarna lag er plots 1,2 miljoen euro klaar voor LGU”, zegt Peter Mertens (PVDA). Hij wilde van de burgemeester weten wat hij met die brief had gedaan. “Gewoon op de stapel gelegd”, antwoordde De Wever.

“In cc stond de verantwoordelijke ambtenaar die dit dossier opvolgde. Voor ons was dit een budgetaanpassing die pas op het einde van het jaar, tijdens de begrotingsbespreking moest worden behandeld en worden goedgekeurd door de gemeenteraad”. 

Waarheid

De Wever verweet de oppositie soms met de waarheid een loopje te nemen. Daarbij viseerde hij vooral Mertens. “Je kan hier een schandaal van maken zo groot als Tokio, maar dat heeft met de waarheid niets te maken”, zei De Wever. “Uiteindelijk zal de rechtbank in heel deze zaak een uitspraak doen. Hopelijk zullen sommigen dan nog in spiegel kunnen kijken.”

Bekijk bovenaan de volledige repliek van de burgemeester op de vragen van de gemeenteraad.

LEES OOK: Sihame El Kaouakibi legt zich neer bij beslissing stad Antwerpen: “Mijn vechtlust is op”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten