Onderwijspartners bekijken of voltijds contactonderwijs in secundair mogelijk is

Bron © BELGA

Foto: DBA

De onderwijspartners zitten morgen/woensdag opnieuw samen om te bekijken of en wanneer de leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs voltijds naar school kunnen. Ze zullen zich vooral baseren op de epidemiologische situatie.

Na de paasvakantie is het onderwijs heropgestart zoals voor de vakantie. Dat wil zeggen dat de scholen de deuren heropenden, maar dat de tweede en derde graad van het secundair onderwijs wel halftijds afstandsonderwijs volgen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft altijd benadrukt dat het de bedoeling blijft om zo snel mogelijk naar 100 procent contactonderwijs te gaan, voor alle leerlingen. Dat is nodig voor hun pedagogische en mentale welzijn, luidt het. Dat kan alleen als de epidemiologische toestand het toelaat. Concreet moet de positiviteitsratio afnemen en de bezetting van intensieve zorgen gunstig evalueren.

Vakbonden luisteren naar virologen

Dinsdag ligt de positiviteitsratio nog altijd hoog, op 9,2 procent. Bij de tieners is dat zelfs 13,6 procent, blijkt uit het epidemiologisch rapport van Sciensano. Momenteel zijn nog 892 bedden op intensieve zorgen bezet.

Bij de onderwijsvakbonden klinkt alvast dat ze in de eerste plaats zullen luisteren naar de aanbevelingen van de virologen en andere experten aan tafel.

Nog op de agenda staan onder meer zelftesten voor onderwijspersoneel en meerdaagse uitstappen. Meerdaagse binnenlandse uitstappen zijn al zeker niet toegestaan tot en met 16 mei. Buitenlandse kunnen minstens tot en met 31 mei niet. De vraag is wat er daarna zal gebeuren.

AANGERADEN