Rohan Dennis wint proloog in Ronde van Romandië, INEOS Grenadiers palmt volledig podium in

 ©  AP

Op de openingsdag van de Ronde van Romandië heeft Rohan Dennis (INEOS Grenadiers) de proloog naar Oron gewonnen. De Australiër werkte het korte parcours van iets meer dan vier kilometer als snelste af en mocht de eerste gele leiderstrui aantrekken. Ploegmaats Geraint Thomas en Richie Porte vervolledigden het podium van de dag, Ilan Van Wilder was beste Belg op een knappe twaalfde plaats.

Wouter van Biezen

Het parcours was slechts vier kilometer lang, maar Dennis reed het traject liefst negen seconden sneller dan Thomas en Porte. De Australiër, die in 2020 nog geen jaar in de regenboogtrui reed, bevestigde zijn optimale tijdritvorm na zijn overwinning in de Volta a Catalunya van vorige maand. Het was een allround optreden van de Australiër. Op het vlakke openingsgedeelte was hij bijna negen seconden sneller dan zijn ploegmaats, op de laatste 880 meter van de beklimming van de Route de Bulle, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent, evenaarde hij hun snelheid.

“Het was vol gas, en daarna nog meer vol gas”, zei Dennis aan de finish. “Het was lastig om tempo te maken, want het is nog anderhalve minuut bergop en er is geen manier om extra snelheid te krijgen, tenzij je de kracht hebt. Die laatste 800 meter deden echt pijn.”

Cavagna snelste tussentijd

Dennis was niet de snelste renner bij het tussenpunt, want Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) was drie seconden sneller en vormde een late bedreiging voor de hotseat. De Franse kampioen viel echter terug op de klim en moest genoegen nemen met de vierde plaats, met Stefan Bissegger (EF Education-Nippo) als vroege starter in de top vijf.

Net achter Cavagna ging Thomas, de laatste renner van het peloton, de klim op en stopte de klok met een fractie van een seconde voorsprong op Porte, nadat hij hem het grootste deel van het parcours had geëvenaard.

Teleurstellende Ganna

Viervoudig wereldkampioen Tony Martin (Jumbo-Visma) gleed bijna uit bij het ingaan van de klim en finishte 26 seconden achter Dennis. Ook huidig wereldkampioen Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) had zijn beste dagje niet. Ganna bleef onder zijn kunnen en had het zwaar te verduren op de late klim. De Italiaan, die het grootste deel van de beklimming bleef zitten, kwam niet verder dan een plaats in de top tien. Toch deed INEOS Grenadiers meteen een mooie zaak voor het klassement, want Porte en Thomas hebben al een mooie bonus op de andere klassementskandidaten. Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) en Sepp Kuss (Jumbo-Visma) eindigden net buiten de top tien op zestien seconden van Dennis en staan zo zeven seconden achter op Thomas en Porte.

Miguel Angel Lopez maakte een sterk debuut voor Movistar en eindigde op drie seconden van Jack Haig (Bahrain Victorious). Ion Izaguirre (Astana-Premier Tech) en Fausto Masnada (Deceuninck -Quick-Step) reden solide en finishten voor Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) en Michael Woods (Israel Start-Up Nation), die beiden vijftien seconden verloren op Thomas en Porte.

Chris Froome (Israel Start-Up Nation) leek niet dichter bij een topvorm te komen, want hij eindigde op de 130ste plaats, 52 seconden achter Dennis’ winnende tijd.

Uitslag:

1. Dennis in 5’26”

2. Thomas +9”

3. Porte +9”

4. Cavagna +11”

5. Bissegger +11”

6. Tratnik +13”

7. Herrada +14”

8. Hirschi +15”

9. Ganna +15”

10. Cattaneo +15”

11. Keldderman + 16”

12. Van Wilder + 16”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten