Assisen Antwerpen: Proces van Sharia4Belgium-kopstuk Hicham Chaib wordt pas in najaar behandeld

 ©  rr

Het assisenproces van Hicham Chaib, de vroegere rechterhand van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem, verhuist naar het najaar. Eerst was 7 mei als startdatum geprikt, maar nu zou de zaak op 14, 15 en 16 september behandeld worden. Chaib wordt beschuldigd van een terroristische moord die in Syrië gepleegd werd.

Bron: BELGA

Enkele dagen na de terreur van 22 maart 2016 dook een IS-filmpje op waarin Hicham Chaib de aanslagen in Brussel en Zaventem verheerlijkte. “Na één aanval zijn jullie geterroriseerd en leven jullie in angst”, zegt Chaib daarin. Hij wijst in de video naar een drukke straat in het Syrische Raqqa. “Jullie bombardementen hebben deze stad niet klein kunnen krijgen.”

Op het einde van het filmpje staat hij in een donkere ruimte, met een pistool in zijn handen. Voor hem zit een gevangene in een oranje pak geknield op de grond. Wat volgt, is een koelbloedige executie met twee schoten in het hoofd. De gevangene valt voorover op de grond.

Fouad Belkacem

Hicham Chaib is voor deze terroristische moord bij verstek naar het hof van assisen verwezen. De beschuldigdenbank zal tijdens het proces allicht leeg blijven. Hij is al jaren spoorloos en werd al herhaaldelijk dood verklaard. De man staat nog altijd op de Most Wanted-lijst van de federale politie.

Chaib groeide op in Borgerhout en was de rechterhand van Fouad Belkacem, de leider van de terroristische groep Sharia4Belgium. Hij was ook een van de aanstokers van de rellen op de Turnhoutsebaan in 2012, tijdens de Reuzenstoet. Hij werd in 2015 tot vijftien jaar cel veroordeeld op het grote proces tegen Sharia4Belgium.

Chaib was twee jaar daarvoor al met tientallen andere aanhangers naar Syrië getrokken om er zich aan te sluiten bij IS. Hij werkte zich op tot hoofd van de religieuze politie in Raqqa en dook geregeld op in propagandafilms van IS.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten