Luciano D’Onofrio na ganse dag ondervraging vrijgelaten en niet in verdenking gesteld in zaak van handel met voorkennis

© Het Nieuwsblad

François Fornieri, oprichter en belangrijkste aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf Mithra, is woensdag door de politie ondervraagd in een zaak van mogelijke handel met voorkennis. Ook Antwerp-directeur Luciano D’Onofrio werd in die zaak opgepakt maar na verhoor later op de avond weer vrijgelaten en niet in verdenking gesteld.

Yves Barbieux, Vincent Van GenechtenBron: Le Vif

LEES OOK. De ‘Waalse Marc Coucke’ moet zijn Ferrari’s inruilen voor de gevangenis

LEES OOK. Wat als Luciano D’Onofrio straks vertrekt? Olivier Renard is serieuze piste voor Antwerp

Woensdag werden niet alleen Fornieri, maar ook Luciano D’Onofrio (sportief directeur van Antwerp FC) en Samuel Di Giovanni (topman van de bewakingsfirma Protection Unit) ondervraagd. Dat gebeurde door de federale gerechtelijke politie van Luik, met steun van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC).

De drie werden overgebracht naar het commissariaat van Saint-Léonard in Luik, waar ze als verdachten werden ondervraagd en van hun vrijheid beroofd. Het dossier heeft betrekking op “dubieuze aankopen” van aandelen-Mithra in de periode eind 2018-begin 2019.

Volgens de advocaten van Fornieri maakt dit verhoor deel uit van het normale verloop van het onderzoek naar hun cliënt. Ze wijzen erop dat hij elke inbreuk ontkent. Ook betreuren ze dat dit opnieuw in de openbaarheid komt, terwijl dit onder het geheim van het onderzoek valt.

 

 ©  TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY

“Club is niet rechtstreeks betrokken”

Antwerp wilde woensdag niet reageren op de ondervraging van haar sportief directeur. Woordvoerder Joost Houtman liet weten dat de Great Old niet zal reageren “omdat de club in deze zaak niet rechtstreeks betrokken is”. “We weten ook niet meer dan hetgeen de voorbije uren in de media is verschenen”, zei Houtman nog.

De zaak zorgt opnieuw voor negatieve aandacht voor voetbalclub Antwerp. De voorbije dagen was er ook al de transfersaga rond Gouden Schoen Lior Refaelov, die volgend seizoen de overstap maakt naar Anderlecht. Vrijdag begint Antwerp aan de Champions’ Play-offs met een thuiswedstrijd tegen bekerwinnaar Racing Genk.

D’Onofrio vrij en niet in verdenking gesteld

Nadat hij een hele dag was verhoord door de anti-corruptiespeurders van CDBC, is François Fornieri, ex-CEO van het farmabedrijf Mithra, ’s avonds als eerste van de drie verdachten ook door onderzoeksrechter Frenay ondervraagd. Deze laatste heeft beslist om Fornieri in verdenking te stellen voor handel in aandelen (van Mithra) met voorkennis. De man werd onder voorwaarden vrijgelaten. Ook Samuel Di Giovanni, baas van een Luikse bewakingsfirma, werd voor dezelfde feiten in verdenking gesteld. Maar ook hij mocht onder voorwaarden huiswaarts keren. Het betekent concreet dat de onderzoeksrechter in het dossier voldoende elementen gevonden heeft die erop wijzen dat Fornieri en Di Giovanni onder één hoedje gespeeld hebben bij de aankoop van aandelen van Fornieri’s farmabedrijf Mithra ter waarde van 800.000 euro.

Luciano D’Onofrio, de laatste van de drie ondervraagde personen in dit dossier, werd na zijn verhoor bij de speurders van CDBC zelfs niet meer voor de onderzoeksrechter gebracht. Hij mocht zonder meer naar huis en is dus zelfs niet in verdenking gesteld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten