Nieuwe game wil helpen bij betere preventie van suïcidale gedachten bij jongeren

 

 ©  VLESP

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) heeft de nieuwe game ‘Silver’ gelanceerd. De game is niet gericht op het pure plezier, maar wil jongeren helpen bij suïcidale gedachten. Zelfdoding is immers een belangrijk probleem bij de Vlaamse jeugd en de game wil leiden tot een beter begrip van het mentale welzijn van jongeren.

jvhBron: BELGA

Suïcide is volgens het VLESP een enorm probleem in Vlaanderen. “Bij jongeren tussen 15 en 19 jaar is suïcide zelfs de belangrijkste doodsoorzaak”, zegt onderzoekscoördinator Eva De Jaegere. “Dat komt natuurlijk ook omdat ze veel minder lijden aan andere lichamelijke problemen. Voorts komen pogingen tot zelfdoding frequent voor in deze leeftijdscategorie, zeker bij meisjes.”

Volgens De Jaegere is het daarom erg belangrijk om aan preventie te doen binnen deze leeftijdsgroep. Met de game ‘Silver’ willen de initiatiefnemers preventief werken op de piek in suïcidale gedachten die optreedt rond 15 à 16 jaar. “We willen op een speelse manier een toegangspoort geven tot een beter begrip van het mentaal welzijn en zo bijdragen aan de universele preventie van suïcide bij jongeren”, aldus De Jaegere.

‘Silver’ is een “serieuze” game. “Het is niet zozeer een computerspel en niet bestemd voor het pure plezier of entertainment”, benadrukt De Jaegere. “We willen dat jongeren door het spelen van de game iets bijleren over zichzelf en anderen.”

In de game trekken de jongeren naar een festival. “Daar leren ze emoties herkennen, ze begrijpen en er mee leren omgaan”, legt wetenschappelijk medewerker Bart Witvrouwen uit. De game is gratis beschikbaar via de app stores.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws