Nina Derwael is opgelucht na eerste coronaprik: “Ik voel me nu een stuk veiliger”

Nina Derwael kreeg gisteren haar eerste vaccin tegen corona toegediend. Let op het halskettinkje met de vijf olympische ringen. Foto: Ivan Put

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet was woensdagmorgen een van de eerste atleten (m/v) die een dag van opluchting op gang bracht. Eindelijk kregen de Belgische olympiërs en paralympiërs hun eerste coronaprik toegediend. Unisono klonk het: “Een kopzorg minder.”

Een 120-koppige stoet atleten, coaches en andere begeleiders passeerde woensdag aan het vaccinatiecentrum op de Heizel, aanschuivend voor de inenting die hen een portie gemoedsrust en bescherming moet geven tijdens hun laatste rechte lijn richting Tokio. Vrijwel allen hulden ze zich in sportieve outfits of teamplunje, maar ook voor deze gelegenheid bleef Nina Derwael haar flamboyante zelf – getuige daarvan het knalgroene jasje, het mondmasker met glittertjes en de halsketting met de vijf olympische ringen.

Ook bij het 21-jarige gymwonder klonk na afloop van de behandeling opluchting. “Ik voel me een stuk veiliger nu, al was ik toch ook met een beetje stress naar hier afgezakt. Sommige mensen voelen zich na de inenting enkele dagen niet optimaal. Afwachten hoe dat met mij verloopt. Van de prik zelf voel ik momenteel alvast niets. Hopelijk blijft dat zo, zodat ik morgen weer voluit kan trainen. Ook na deze inenting blijf ik uiteraard zo voorzichtig mogelijk, maar de kans is toch een stuk kleiner geworden dat ik nog maar eens de training moet onderbreken.”

Derwael is inderdaad niet gespaard gebleven van de virale dreiging. Tussen oktober 2020 en december 2020 moest ze drie keer in quarantaine, waarbij ze tijdens haar laatste isolement zelf positief bleek. Een tweetal dagen had ze lichte koorts en hoofdpijn. Van andere symptomen – kortademigheid, keelpijn, geur- en smaakverlies – bleef ze gespaard. “Misschien zal ik daardoor minder gevolgen ondervinden van dit vaccin. Zo’n prik lijkt iets kleins, maar dat kan toch een gigantische impact hebben. Mentaal maakt het alvast een groot verschil. Stel dat je positief test bij het vertrek in België of bij aankomst in Tokio: hoeveel miserie zou dat opleveren… Maandenlang probeer je zo voorzichtig mogelijk te leven en te trainen, maar tegelijkertijd weet je dat alles voorbij is bij één positieve test in het Dorp.”

De versnelde vaccinatie voor de olympische atleten was niet onomstreden. Waarom moesten kerngezonde en topfitte twintigers voorrang krijgen op andere bevolkingsgroepen? “Ik heb uiteraard begrip voor dat standpunt, maar mensen die niet in de sport zitten, schatten niet altijd even goed in hoe belangrijk deze periode is voor ons. Ondertussen vernamen we dat andere landen al wel hun atleten behandelden. Toen er bij ons nog onduidelijkheid heerste, leidde dat tot bijkomende stress. Zij waren al veilig, wij nog niet.”

Voetblessure

Derwael liet vorige week met een lichte voetblessure het EK in Bazel aan zich voorbijgaan. “Sinds deze week ben ik weer op alle vier de toestellen voluit aan het trainen, zodat we kunnen voortbouwen richting Tokio. Of ik iets geleerd heb uit dat EK? Dat het een lastig toernooi was voor iedereen en dat vooral de ervaren gymnastes stabiel bleken. Nieuwe oefeningen of nieuwe concurrentes heb ik alvast niet gezien.”

Door Marc Vermeiren