Mark Cavendish voelt zich opnieuw kiplekker bij zijn tweede familie: “Patrick Lefevere is mijn held”

Foto: Getty Images

Vier keer mocht Mark Cavendish het zegegebaar maken in de Ronde van Turkije, die eerder deze maand verreden werd. De ‘Manx Missile’ is helemaal terug en daarvoor kon hij slechts één man uitvoerig bedanken.

LEES OOK. Opvallend: coach verklapt dat Cavendish betere waarden trapt dan tijdens zijn eerste passage bij team Lefevere

Het leek er een tijdje op dat de Britse rassprinter er op 35-jarige leeftijd mee zou kappen. Drie jaar lang kon hij geen enkele prijs rijden. Maar zijn terugkeer bij Patrick Lefevere en Deceuninck - Quick-Step blijkt nu al een succes.

“Het was een ongelooflijk gevoel om opnieuw als eerste over de finishlijn te komen”, aldus Cavendish op de website van zijn ploeg. “Het was een gevoel dat ik drie jaar heb moeten missen. Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn. De Ronde van Turkije is natuurlijk niet de Ronde van Frankrijk, maar gewoon opnieuw kunnen winnen na jaren met fysieke en psychologische problemen is iets speciaal. Om het te doen met The Wolfpack, dat is een droom die uitkomt.”

‘Cav’ werd er zowaar emotioneel van. “Je handen in de lucht kunnen steken, is dat sowieso al. Ik had het gevoel dat veel mensen mij gewoon hadden opgegeven de voorbije jaren. Maar Patrick geloofde in mij, ik ben hem zoveel verschuldigd. Hij is mijn held. Ik ben zo dankbaar. De groep twijfelde niet aan mij en Patrick heeft me deze kans gegeven. Opnieuw winnen, dat is alles wat ik wilde.”

Mark Cavendish voelt zich opnieuw kiplekker bij zijn tweede familie: “Patrick Lefevere is mijn held”
Jakobsen en Cavendish. Foto: Getty Images

Fabio

In Turkije had Cavendish de wederoptredende Fabio Jakobsen aan zijn zijde. “Samen vieren met de jongens na de finish, dat is geweldig. Zeker met Fabio. Hem erbij hebben, was ongelooflijk. Ik herinner me hem nog als neoprof, toen zag ik hem groeien. Ik was erbij in Polen vorig jaar en hem nu opnieuw op de fiets zien... Fantastisch. Wat een grote stap voorwaarts voor hem. Dat maakte mijn vier zeges nog mooier, omdat hij erbij betrokken was. Wij zijn dan ook een grote familie bij The Wolfpack. Wij winnen samen en verliezen samen.”

Cavendish geniet nu van wat tijd met zijn familie. “Ik ben dan ook een hele tijd weggeweest”, aldus de Brit, die vaak op pad gaat met zijn zoontje Casper.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN