Tarteletto-Isorex beproeft zijn geluk in Ronde van Rwanda: “Veel kansen om te koersen zijn er door de pandemie niet”

Ploegmanager Peter Bauwens 

Ploegmanager Peter Bauwens ©  Geert De Rycke

Zondag start met Tarteletto-Isorex één Belgische continentale ploeg in de Ronde van Rwanda, het grootste Afrikaanse wielerevenement. “De aanbieding kwam uit de lucht gevallen”, geeft ploegmanager Peter Bauwens toe. “Veel kansen om te koersen hebben we door de pandemie niet. Dit is meegenomen.”

“De vraag was er wel al jaren, maar nu kwam alles begin april in een stroomversnelling. De Franse coördinator Olivier Grandjean contacteerde me en ik zei ja. Een aantal renners kon vorige week rijden in de Ronde van Valencia en nu kunnen de anderen in Rwanda rijden, zodat ze koersritme hebben voor Le Circuit de Wallonie van 13 mei, onze volgende wedstrijd.”

De Ronde van Rwanda is niet te onderschatten qua moeilijkheidsgraad, ook al tekent er met Israel Start-Up Nation maar één World Tour-ploeg present. Androni Giocattoli-Sidermec, B&B Hotels p/b KTM en Total Direct Energie zijn de drie ProTeams. Het peloton wordt opgevuld met landenploegen uit Afrika. Voor Tarteletto-Isorex rijden Gianni Marchand, Lennert Teugels, Andreas Goeman, Elias Van Breussegem en sprinter Alfdan De Decker. Het is van 2013 dat er met Avia-Crabbé nog een Belgische ploeg aanwezig was in Rwanda, al is de plaatselijke Ronde intussen verder geëvolueerd, in een koersgek land dat in 2025 naar de wereldkampioenschappen dingt. Dé tegenstander voor de allereerste mondiale titelstrijden op het Afrikaanse continent is Tanger in Marokko. Uitsluitsel ten vroegste op het UCI-congres in Leuven ter gelegenheid van de WK’s in september van dit jaar. Al kan daar door de pandemie vertraging op zitten, want prospectie naar de verschillende locaties is nu niet zo evident. (hc)

LEES OOK

Nu in het nieuws