Britse acteur en Bafta-winnaar wordt door 20 vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en pesterijen

 

 ©  AP

Bron: THE GUARDIAN

Acteur Noel Clarke won nog maar net een Bafta, maar het is niet voor zijn acteerprestaties dat hij dezer dagen de voorpagina’s haalt. De acteur wordt namelijk door 20 vrouwen beschuldigd van verbaal geweld, pesten en seksuele intimidatie. Zelf ontkent hij alles.

Dertien dagen voor de prijsuitreiking bracht The Guardian de British Academy of Film and Television Arts (Bafta) op de hoogte van de aantijgingen na een grondig onderzoek. Maar er werd besloten te zwijgen en Clarke te belonen voor zijn prestaties. Maar volgens de Britse krant was het net die prijsuitreiking die ervoor zorgde dat de twintig vrouwen niet langer wilden zwijgen.

In een verklaring liet de Star Treck-acteur weten dat hij alle beschuldigingen ontkent. “Als iemand die met mij gewerkt heeft, zich ooit ongemakkelijk of niet gerespecteerd voelde, dan bied ik mijn excuses aan. Maar ik ontken elk seksueel wangedrag en ander wangedrag en ik ben van plan mezelf te verdedigen tegen deze valse beschuldigingen”, klinkt het. In een brief van 29 pagina’s lieten zijn advocaten weten dat hij alle andere beschuldigingen ook categorisch ontkent en in sommige gevallen hun geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken.

LEES OOK. Belgische coproductie ‘Sound of Metal’ verzilvert twee BAFTA-nominaties, grote winnaar is ‘Nomadland’

Lidmaatschap opgeschort

Bafta bevestigde in een verklaring dat het effectief anonieme e-mails en rapporten te zien had gekregen via The Guardian, maar dat er geen bewijzen werden geleverd. En dus werd er ook geen onderzoek overwogen. “Als de aantijgingen worden gestaafd, zullen we wel de nodige maatregelen nemen”, klonk het voor de Britse krant donderdag een nieuw artikel publiceerde over de zaak.

“Naar aanleiding van het stuk van The Guardian, dat voor het eerst gedetailleerde verslagen aan het licht bracht waarin ernstige beschuldigingen over het gedrag van Noel Clarke werden geschetst, hebben we besloten het lidmaatschap van Noel Clarke bij Bafta onmiddellijk en tot nader orde op te schorten”, klonk het achteraf.

Clarke is een van de meest invloedrijke acteurs en filmmakers van Groot-Brittannië. Met de trilogie ‘Kidulthood’, ‘Adulthood’ en ‘Brotherhood’ alleen al verdiende hij maar liefst 8,6 miljoen pond. Daarnaast speelde hij in tientallen films en series en won hij ook verschillende filmprijzen.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Lees ook