Zuid-Koreaanse activisten droppen 500.000 flyers in Noord-Korea

Bron © BELGA

Foto: AP

Een groep activisten in Zuid-Korea heeft naar eigen zeggen een half miljoen flyers met kritiek op het autoritair leiderschap in Pyongyang gedropt in Noord-Korea met de hulp van ballonnen. Dergelijke acties zijn verboden.

Park Sang, een vluchteling uit Noord-Korea en de leider van ‘Fighters for a Free North Korea’, zei vrijdag dat zijn organisatie tussen zondag en donderdag 10 ballonnen de grens over stuurde tussen de provincies Gyeonggi naar Gangowon. Naast de 500.000 flyers vervoerden de ballonnen ook 500 kleine boekjes en 5.000 biljetten van 1 dollar.

Het ministerie van Unificatie in Seoel bevestigde de informatie van Park niet. Indien de ballonnen effectief werden opgelaten, dan moeten de politie en andere autoriteiten uitklaren of ze Noord-Korea ook echt hebben bereikt, zei een woordvoerster.

Verboden

Het gaat om de eerste soortgelijke propaganda-actie sinds eind maart een verbod van kracht werd op het sturen van flyers via de militaire demarcatielijn tussen de twee landen. Wie het verbod schendt riskeert een celstraf tot 3 jaar of een boete tot 30 miljoen won (22.300 euro).

De regering verdedigde die controversiële wet door te stellen dat beide landen akkoord zijn gegaan om geen flyers of beledigingen te verspreiden via de grens. Dergelijke acties zouden ook gevaarlijk zijn voor de bewoners aan de grens.

Critici maken zich echter zorgen over het recht op vrije meningsuiting en de Verenigde Staten, een bondgenoot van Zuid-Korea, noemden de wet een “groot probleem op vlak van de mensenrechten”.

Door jvh
AANGERADEN